Koncertom klape „Intrade“ i Tomislava Bralića završeno „Hrvatsko proljeće Središnje Bosne“

Cijela dvorana Srednje škole „Ivan Goran Kovačić“ u Kiseljaku na nogama, uz pjesme jednog od najpopularnijih vokalnih sastava Hrvatske, koji ljepotu klapske pjesme promovira diljem svijeta, klape Intrade i Tomislava Bralića! Tako bi se u najkraćem mogao opisati veličanstveni kraj još jedne uistinu veličanstvene kulturne manifestacije „Hrvatsko proljeće središnje Bosne“.

Prije tri godine osmislile su je i pokrenule dvije djevojke, zaljubljenice u kulturu, ali i svoj rodni kraj, Središnju Bosnu,  Travničanka Glorija Lujanović i Kiseljačanka Irena Mrnjavac. Bio je to zapravo odgovor mladih Središnje Bosne na  nemire koji su proljeća 2014. godine rušili sve pred sobom, ponajprije  institucije države BiH. Irena i Glorija željele su pokazati kako je moguće graditi bolju budućnost naroda i građana u BiH. Ne rušenjem, već kulturnom i zajedništvom.

To su u protekle tri godine i dokazale. Zajedno s članovima Mladeži HDZ BiH, ŽO Županije Središnja Bosna, u tri dosadašnja „proljeća“ organizirale su 38 kulturnih događaja, u kojima je sudjelovalo više od 300 izvođača, a posjetilo ih je više od pet tisuća posjetitelja. Manifestacija koja je zamišljena s ciljem zbližavanja Hrvata Središnje Bosne već drugu godinu održavanja prevazišla je granice Županije Središnje Bosna. Nakon Žepča prošle, ove se godine proširila i na Tomislavrad. Kulturni projekt HPSB već treću godinu zaredom bogatim sadržajem i kvalitetnim programom postalo je simbol kulture Hrvata Središnje Bosne unoseći sadržajno potpuno novu dimenziju u kulturni život ove regije.

Završnica HPSB 2016. počela je čitanjem stihova Silvija Strahimira Kranjčevića. Za glazbeni uvod pobrinula se mlada, iznimno talentirana Travničanka, Marija Šimić. Uslijedilo je obraćanje gostiju, najprije Mladena Mišurića Ramljaka, načelnika općine Kiseljak, koji je bio pokrovitelj završne večeri HPSB, potom Katice Čerkez, ministrice obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ŽSB, te na kraju Lidije Bradare, predsjedateljice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, koja je dobila titulu mentorice Projekta, jer je u samom početku podržala ideju o njegovu realiziranju. „Svi u BiH imamo proljeće, ali samo Središnja Bosna ima Hrvatsko proljeće“, poručila je Bradara. Ministrica Čerkez posebno zadovoljstvo izrazila je činjenicom da je Projekt odavno prešao granice ŽSB.

Podjelom zahvalnica inicijatorice i kreatorice Projekta, Glorija i Irena, te organizatori članovi ŽO Mladeži HDZ BiH ŽSB, simbolično su zahvalili svima koji su ih podržali u realiziranju događaja i ovog „proljeća“, pokroviteljima i sponzorima, Ministarstvu kulture i sporta F BiH, Ministarstvu obrazovanja ŽSB, brojnim drugim institucijama i pojedincima, te poduzećima i ustanovama, ali i medijima koji su pratili događaje.

Podsjećamo, manifestacija je održana u  10 općina ŽSB, te općinama Žepče i Tomislavgrad, gdje je nastupilo jedno od ponajboljih amaterskih kazališta, Gradsko kazalište mladih Vitez, s predstavom „Šmizle“. Na programu je bilo i kazališnih predstava (HNK Mostar s predstavama Brat magarac i Kajališni sat, HNK Split „Priče iz Vukovara“ po zbirci priča Siniše Glavaševića, nastupio je zagrebački teatar Erato i Duško Valentić, koji je u Travniku izveo „Najbolje godine Đuke Begovića“). U Vitezu je upriličena književna večer sa Jullien Bušić. Ovom prilikom predstavljeni su njezini, kao i romani pokojnog Zvonka Bušića. Publika je imala priliku uživati i u izložbi „Beskonačnost kruga“, bugojanskog akademskog kipara Antonia Džolana, te koncertu zbora (Akademski pjevački zbor Sveučilišta u Mostaru). Uz večer sjećanja odana je počasti jednom od spasitelja Hrvata Središnje Bosne, nedavno preminulom dr. Slobodanu Langu. Koncert Tomislava Bralića i klape Intrade bio je prava poslastica za kraj, u kojoj su uživali brojni posjetitelji, među njima i hrvatski dužnosnici na različitim razina vlasti, od federalne, preko županijske, do općinske. Među ostalim i Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta F BiH i Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH, Nikola Grubešić, Katica Čerkez i Zoran Marković, ministri u Vladi ŽSB, Josip Kvasina predsjedatelj Sabora ŽSB te Mladen Mišurić Ramljak i Radoje Vidović, načelnici općina Kiseljak i Kreševo.

Osim Općine Kiseljak brojni su druge institucije, tvrtke, jednom riječju prijatelji ovoga projekta bez čije pomoći I podrške sve ovo ne bi bilo moguće: Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo obrazovanja, znanosti kulture i sporta ŽSB, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta FBIH, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, predsjedatelj Sabora ŽSB, Ministarstvo financija ŽSB, Općina Kreševo, ŽO HDZ BIH ŽSB, Sarajevski kiseljak, Elektroprivreda HZ HB, HT Eronet, Betlive, Ceste company Kiseljak, Multimediaprint, Mix company, Boreas Kreševo, Motel Maks, Restoran Pacifik,Pizzeria Milano, Inoma Kiseljak,Rasadnik Mili,DVB Bilboard, Shamballa Kiseljak.