Vijesti iz BiH

Kolinda Grabar-Kitarović doputovala u Sarajevo

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović doputovala je u trodnevni posjet BiH. Posjetit će Sarajevo i srednju Bosnu te prvi put bosansku Posavinu.

Grabar-Kitarović je po dolasku u sarajevsku zračnu luku dočekao zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić te predstavnici različitih razina vlasti. Priređen joj svečani doček pred sjedištem Predsjedništva BiH gdje ju je pozdravio predsjedatelj Dragan Čović dok su joj državne počasti odali pripadnici svečane postrojbe bosanskohercegovačkih oružanih snaga.

Nakon intoniranja državnih himni i protokolarnog pozdrava s predstavnicima tijela vlasti u BiH hrvatska je predsjednica započela službene razgovore s članovima Predsjedništva BiH. Zoltan Kabok javio se iz Sarajeva i kazao da je na početku službenog obraćanja Ćović istaknuo da o reformamam u BiH ovisi njezina budućnost. Grabar-Kitarović je istaknula da je njezin zadatak čuvati i štititi nacionalne interese RH, ali i raditi na dobrobiti sa susjedima i razvijati dobre odnose.
Predsjednica će tijekom dana razgovarati s članovima kolegija Zastupničkog i Doma naroda parlamenta BiH te s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem. Nakon toga će se odvojeno sastati i s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem, visokim predstavnikom međunarodne zajednice za BiH Valentinom Inzkom, a na kraju će uslijediti susret s predstavnicama udruge majki Srebrenice.

Tijekom posjeta BiH, Grabar-Kitarović će posjetiti srednju Bosnu. Obići će i franjevački samostan u Gučoj Gori, u općini Travnik, posjetit će tvornicu furnira ‘Palavra’ u obližnjoj Novoj Biloj i tamošnju hrvatsku bolnicu ‘Dr. fra Mato Nikolić’. Predsjednica će potom otići u Vitez, Žepče i tamošnji Katolički školski centar ‘Don Bosco’ te se susresti s Hrvatima u Usori. Na kraju dana predsjednica će stići u Tuzlu. Sastat će se s predsjednikom vlade Tuzlanskog kantona i gradonačelnikom Tuzle. U petak će u tom gradu posjetiti Katolički školski centar ‘Sv. Franjo’ te franjevački samostan i crkvu sv. Petra i Pavla, a susrest će se i s predstavnicima Koordinacije hrvatskih i katoličkih udruga s područja Tuzlanske županije.

Prosvjed protiv posjeta Grabar-Kitarović privukao tek desetak sudionika

Manja skupina prosvjednika okupila se pred veleposlanstvom RH u Sarajevu u povodu posjeta predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović kako bi iskazali nezadovoljstvo politikom RHrvatske prema BiH. U prosvjedu koji je ranije najavila udruga Bošnjački pokret za ravnopravnost sudjelovalo je desetak osoba koje su nosile plakate s porukama protiv ‘tuđmanizacije BiH’ te zahtjevima da hrvatska predsjednica iskaže poštovanje prema ‘žrtvama agresije na BiH’.

Prosvjed je predvodio predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost Sejfudin Tokić, no to okupljanje nije privuklo veću pozornost prolaznika.

(HRT)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend