Zanimljivosti

Koliko znamo, a koliko mislimo da znamo o coronavirusu?!

Sasvim je opravdano da se bojimo nepoznatog! Takva je situacija i s coronavirusom.

Ali, umjesto da posegnemo za provjerenim informacijama, poslušamo ili pročitamo savjete prvenstveno medicinskih stručnjaka, te se na taj način upoznamo s tim virusom, načinom kako se širi, koje su preventivne mjere i kako se liječi zaražena osoba, spremni smo, a i lakše je, davati prostor panici, širiti dezinformacije ili nasjedati na njih, samovoljno tumačiti koje se mjere trebaju provoditi, a koje ne,…

Želeći prenositi samo provjerene informacije, one koje nam svima mogu pomoći u razumijevanju, prenosimo najvažnija pitanja i odgovore o coronavirusu, koje je objavila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Zamolba za sve: pročitajmo, zapamtimo, primijenimo, prenesimo dalje, a sve s ciljem sprječavanja širenja pandemije!

Koliko je opasan novi coronavirus?

Prema dostupnim informacijama, infekcija novim coronavirusom najčešće uzorkuje blaže simptome poput curenja nosa, grlobolje, kašlja i povišene temperature. Kod nekih osoba može doći do otežanog disanja i razvoja upale pluća, a u rjeđim slučajevima i do smrti. Čini se kako su starije osobe i osobe s kroničnim bolestima (npr. bolesti srca i dijabetes) podložnije težim oblicima bolest.

Može li se novi coronavirus prenijeti s osobe na osobu?

Da, novi coronavirus uzrokuje respiratornu bolest i može se prenijeti s osobe na osobu, obično nakon bliskog kontakta sa zaraženim čovjekom, npr. u kućanstvu, na radnom mjestu ili u zdravstvenim ustanovama. 

Kako se novi coronavirus širi?

Novi coronavirus je respiratorni virus koji se primarno širi u kontaktu s inficiranom osobom putem kapljica iz usta i nosa koje nastaju prilikom govora, kašljanja i kihanja inficirane osobe. Zato je važno da svatko prakticira respiratornu higijenu. 

Postoji li specifično liječenje bolesti uzrokovane novim coronavirusom?

Ne postoji posebno liječenje za ovu bolest. Pristup liječenju pacijenata s infekcijama vezanim uz coronaviruse je liječenje kliničkih simptoma (npr. povišene temperature) i pružanje njege. Trenutno su neki specifični lijekovi u fazi istraživanja.

Preporuke za javnost za zaštitu od infekcije novim coronavirusom!

Perite često ruke

Često perite ruke sapunom i vodom ili koristite jednokratne maramice na alkoholnoj bazi, čak i kad ruke nisu vidljivo prljave.  

Zašto?

Pranjem ruku sapunom i vodom ili brisanje maramicama na alkoholnoj bazi eliminira se virus na rukama.

https://www.zzjzdnz.hr/uploads/imgcache/large/articles/Perite%20ruke.jpg
https://www.zzjzdnz.hr/uploads/imgcache/large/articles/Kada%20prati%20ruke_2.jpg

Prakticirajte respiratornu higijenu

Kad kašljete i kišete prekrijte usta i nos maramicom ili savijenim laktom, maramicu odmah bacite u zatvorenu kantu i operite ruke ili obrišite maramicom na alkoholnoj bazi.

Zašto?

Prekrivanje usta i nosa prilikom kašljanja i kihanja sprječava se širenje virusa. Ako kišete ili kašljete u ruke, možete kontaminirati predmete i osobe koje dodirnete.

https://www.zzjzdnz.hr/uploads/imgcache/large/articles/Zaštitite%20druge.jpg

Kada i kako koristiti kiruršku masku?

Nošenje kirurške maske može pomoći smanjenju širenja nekih respiratornih bolesti. Međutim, samo nošenje maske ne garantira zaustavljanje širenja bolesti te ju je potreno koristiti uz ostale preventivne mjere, koje uključuju higijenu ruku i respiratornu higijenu, te izbjegavanje bliskog kontakta.

Svjetska zdravstvena organizacija zagovara racionalnu uporabu maski i to u slučajevima kada netko ima respiratorne simptome (kašlje ili kiše) ili postoji sumnja da je obolio od novog coronavirusa ili njeguje oboljelu osobu sa sumnjom na novi coronavirus.

Kiruršku masku koristiti na sljedeći način:

  1. Prije stavljanja maske, oprati ruke sapunom i vodom ili alkoholnim dezinficijensom.
  2. Pokriti usta i nos maskom i provjeriti da rubovi maske dobro prijanjaju uz lice.
  3. Izbjegavati diranje maske dok se koristi; ako je diramo, potrebno je oprati ruke sapunom i vodom ili alkoholnim dezinficijensom.
  4. Masku koja se navlažila zamijeniti novom. Nikada ne koristiti istu masku više puta.
  5. Masku skidati sa stražnje strane (ne dirati prednji dio) te je baciti u kantu za otpad. Nakon toga, oprati ruke sapunom i vodom ili alkoholnim dezinficijensom.

Održavajte razdaljinu kod kontakta s drugim osobama

Održavajte razdaljinu (barem jedan metar) između sebe i drugih osoba, posebno onih koji kašlju, kišu ili imaju temperaturu.

Zašto?

Osoba zaražena respiratornom bolešću, poput infekcije novim coronavirusom ili virusom gripe, kašljem ili kihanjem izbacuje male kapljice koje sadrže virus. Ako ste preblizu te osobe, možete udahnuti virus i razboljeti se.

https://www.zzjzdnz.hr/uploads/imgcache/large/articles/Zaštitite%20druge2.jpg

Izbjegavajte dodirivanje očiju, nosa i usta

Izbjegavajte dodirivanje očiju, nosa i usta, pogotovo kada ruke nisu oprane.

Zašto?

Rukama se dodiruju mnoge površine i predmeti, koji mogu biti kontaminirani (zagađeni) virusom. Ako kontaminiranim rukama dodirnete oči, nos ili usta, virus možete prenijeti na sebe.

Ako imate temperaturu, kašalj i otežano disanje, što prije potražite liječničku pomoć

Recite svom liječniku ako ste bili u državi gdje je prijavljen novi coronavirus ili ako ste bili u bliskom kontaktu s nekim tko je doputovao iz te države i ima respiratorne simptome.

Zašto?

Kad god imate temperaturu, kašalj i otežano disanje, važno je odmah potražiti liječničku pomoć, jer se može raditi o ozbiljnoj bolesti. Respiratorni simptomi s temperaturom mogu imati niz uzroka, a ovisno o vašim osobnim kontaktitima i eventualnim putovanjima, novi coronavirus bi mogao biti jedan od njih.

Ako imate blage respiratorne simptome i niste putovali u zaraženo područje unazad 14 dana

Ako imate blage respiratorne simptome i niste putovali u zaraženo područje, primjenjujte osnovnu higijenu ruku i respiratornu higijenu te ostanite kod kuće dok se ne oporavite, ako je moguće.

Ako imate respiratorne simptome (kašalj, curenje nosa, kratkoću daha) i/ili povišenu temperaturu i unazad 14 dana ste boravili u zaraženom području obvezno nazovite telefonom svog liječnika ili nadležnog epidemiologa.

Prakticirajte opće higijenske mjere nakon kontakta sa životinjama i životinjskim proizvodima

Osigurajte redovito pranje ruku sapunom i pitkom vodom nakon dodira sa životinjama i životinjskim proizvodima; izbjegavajte dirati oči, nos ili usta rukama; izbjegavajte kontakt s bolesnim životinjama ili pokvarenim životinjskim proizvodima. Izbjegavajte kontakt s potencijalno kontaminiranim životinjskim otpadom ili tekućinom na tlu.

Izbjegavajte konzumiranje sirovih i termički nedovoljno obrađenih namirnica životinjskog porijekla

Sa sirovim mesom, mlijekom ili drugim namirnicama životinjskog porijekla postupajte pažljivo, kako biste izbjegli kriznu kontaminaciju s nekuhanom hranom, prema dobrim praksama sigurnosti pripreme hrane.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend