Koliko novca milijarderi ostavljaju svojoj djeci?

Trenutno je u svijetu 1.826 milijardera, 290 novih ove godine, koji u rukama drže 7.05 tisuća milijardi dolara, 650 milijardi više no godinu ranije i više no ikada u povijesti. Ali u zadnje vrijeme raste broj onih koji svoje golemo bogatstvo, ili barem dobar dio bogatstva, ne želi ostavljati potomcima, nego donirati za opće dobro. Početak nekog novog kapitalizma, ili ‘nahrani vuka, da te gladni vuk jednoga dana ne pojede’? Kako iskoristiti snagu biznisa u stvaranju društvenih promjena? Kako unaprijediti društvo pametnim investiranjem? Kako kreativno utrošiti kapital u rješavanju gorućih ljudskih potreba?

Howard Warren Buffett zna odgovore. Zajedno s bivšim direktorom za odnose s javnošću Zaklade Bill i Melinda Gates,Trevorom Neilsonom, unuk investicijskog gurua i čuvenog filantropa Warrena Buffetta, osnovao je ‘i(x) Investments’, komapniju za ulaganje u malo poznate tvrtke i one u ranoj fazi razvoja koje rješavaju probleme čiste energije, održive poljoprivrede i nestašice pitke vode. Kompanija strukturom oponaša djedov čuveni Berkshire Hathaway, konglomerat nezavisnih kompanija od željeznica do tvornica bombona, te je unuk naziva ‘malom bebom Berkshire Hathaway sa savješću’.

Ali, dok djed pod svoj kišobran trpa dobro uhodane, no raznorodne kompanije poput Heinza i najnovije akvizicije, Precision Castparts Corp. (proizvodnja za zrakoplovstvo i obranu), ideja tvrtke ‘i(x) Investments’ je pažljivo biranje i krčenje novih (održivih) puteva u borbi za opće dobro.

To su nerijetko investicije na dugu stazu, kaže mladi Buffett, pa ni od futurističkih projekata kao što su ulaganje u uzgoj kukaca (buduću hranu za uzgoj ribe i peradi), proizvodnje postrojenja za pretvaranje prirodne vlage u pitku vodu i kompanije za proizvodnju solarne energije ne očekuje profit preko noći. To nije nikakva kritika djeda, kaže unuk, nego nadogradnja životnog djela najdarežljivijeg od svih filantropa među milijarderima, koja odgovara izazovima novog vremena. Mada su neki predviđali da bi upravo on mogao naslijediti 84-godišnjeg ‘proroka’, ‘čarobnjaka’ i ‘mudraca iz Omahe’ na čelu moćnog Berkshire Hathawaya, tržišne vrijednosti 328 milijardi dolara, Buffett mlađi očito kreće vlastitim putem samostalnog poduzetnika.

Iako je star 32 godine, Howard Warren Buffett iza sebe ima pristojnu karijeru. Predaje na Columbiji, vodi farmu u Nebraski, pomaže u radu obiteljskih zaklada, radio je i na ekonomskim programima za Afganistan u američkom Ministarstvu obrane. Kao da prolazi dokoličarska moda djece i unuka velikih bogatuna, nekih Paris Hiltonica i trošenja naslijeđenog obiteljskog blaga na partijanja i dizajnerske kućice za psiće, skuplje od prosjećnog doma četveročlane obitelji srednje klase.

Naravno, da milenijski izdanak starog Buffetta ne nosi prezime trećeg najbogatijeg milijardera i jednog od najutjecajnijih osoba u svijetu, teškog 63.1 milijarde dolara neto i s dnevnom zaradom od 37 milijuna, sljedeće 2016. teško bi sakupio 200 milijuna planiranih investicija. On ipak od djeda ne želi niti novčića, a djed je ionako već davno javno obznanio da 99 posto svojega bogatstva za života i nakon smrti ne ostavlja ni djeci, ni unucima, nego u dobrotvorne svrhe, uglavnom kroz Zakladu Billa i Melinde Gates, obrazlažući to riječima: ‘Ako spadaš u jedan posto najsretnijeg dijela čovječanstva, onda ostatku od 99 posto manje sretnih duguješ brigu o njima.’

I nije jedini. U zadnje vrijeme sve više mega-milijardera svoje golemo bogatstvo, ili barem dobar dio bogatstva, ne želi ostavljati potomcima. Tek što im se prvoga prosinca rodila kćerkica Max, Mark Zuckerberg i supruga Priscilla Chan objavili su u dirljivom pismu maloj nasljednici svoj plan da 99 posto dionica Facebooka ne ostavljaju njoj, nego njima planiraju tijekom godina financirati projekte, koji bi svijet maloj Max i njezinoj generaciji mogli učiniti malo boljim mjestom za život.

(tportal.hr)