Zanimljivosti

Koliko često trebate prati posteljinu i jastuke te čistiti madrac?

Volite čistoću, posebno da je čisto mjesto na kom spavate? Ne znate kada je pravo vrijeme da operete jastuke ili očistite madrac? Ne brinite tu smo mi da vam otkrijemo.

 

Plahte – perite ih jednom sedmično

Preporučljivo je jednom sedmično prati posteljinu u vrućoj vodi kako bi se uklonile sve bakterije, a najbolje bi ih bilo i osušiti u mašini za sušenje veša. Ukoliko dijelite krevet sa svojim ljubimcima ili često na njemu jedete, plahte biste trebali prati češće.

Jastuke i ukrasne jastuke operite nekoliko puta godišnje

Ukoliko jastuk možete oprati u mašini za veš, učinite to svakih tri do šest mjeseci te ga zamijenite novim svakih pet godina. Tokom spavanja se znojimo, okrećemo i stvaramo pritisak na sam jastuk što može uzrokovati pojavu mrlja, umanjiti kvalitetu jastuka te promijeniti sam njegov oblik. Tvrda podloga ne pruža vašem tijelu adekvatnu potporu te stvara sredinu pogodnu za razvoj bakterija i grinja.

Čistite svoj madrac dva puta godišnje

Ukoliko vaš madrac nije u potpunosti nov, isti može biti dom milionima grinja. Zbog toga biste svoj madrac trebali usisavati barem dva puta godišnje kako biste uklonili grinje i mrtve ćelije kože. Preporučljivo je svakih deset godina stari madrac zamijeniti novim jer isti može promijeniti oblik i više ne pružati adekvatnu potporu vašem tijelu.

(dormeo.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend