Lokalne vijesti, Vijesti iz BiH

Kokošja jaja iz Zenice i Tuzle opasna za ljudsko zdravlje

Stanovništvo industrijskih gradova u središnjoj Bosni trebalo bi biti posebno oprezno pri konzumaciji domaćih prehrambenih artikala, osobito jaja, piše Večernji list BiH.

Naime, kokošja jaja su ozbiljno zagađena zbog teške industrije i opasna su za ljudsko zdravlje, posebice za djecu.

Istraživanje

Ovo su naveli u svom priopćenju za javnost članovi udruge “Eko forum” Zenica i nekoliko ekoloških organizacija, u kojem su javnosti prezentirali dio rezultata istraživanja nekoliko ekoloških organizacija o kvaliteti domaćih prehrambenih artikala. “Naše istraživanje otkrilo je alarmantno visoke koncentracije postojanih organskih polutanata u domaćim kokošjim jajima u neposrednoj blizini industrijskih postrojenja u Zenici i Tuzli. Ove kemikalije se akumuliraju u ljudskom organizmu i vežu se za masnoće u ljudskom tijelu. Na taj način, kontaminacija prijeti u prvom redu djeci. Glavni izvor tog zagađenja su nesumnjivo željezara ArcelorMittal Zenica i termoelektrana Tuzla,” kaže dr. Jindrich Petrlik, jedan od autora novog izvješća i stručnjak za postojane organske polutante iz Češke NO Arnika, koja je provela istraživanje.

Kontaminacija

Dugotrajna kontaminacija predstavlja prijetnju za zdravlje stanovnika, navode u priopćenju i dodaju da ovaj problem mogu riješiti samo država i institucije. Dotad, lokalno stanovništvo bi trebalo poslušati preporuke da bi zaštitilo zdravlje. “Ljudi bi trebali na minimum svesti potrošnju domaćih kokošjih jaja i radije držati kokoši u pokrivenim kokošinjcima. Ipak, pravo rješenje je u rukama državnih organa vlasti. Oni bi trebali nametnuti uvjete za smanjenje zagađenja iz industrije,” objašnjava dr. Petrlik. Kako bi zaštitili zdravlje, građanima preporučuju da izbjegavaju dnevno konzumirati više od 2 jaja domaćih kokoši koje se uzgajaju u tom području, dok je za djecu ograničenje jedno jaje dnevno. Nadalje, navode da kokoši treba držati u kokošinjcu jer se u jajima nakuplja kontaminacija iz zagađenog zemljišta ako borave vani.

(vitez.info)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend