Zanimljivosti

Koji pneumatici su za vaš automobil?

Koji pneumatici su za vas? To je jednostavno kao 2+2. Kako bismo vam pomogli pri donošenju pravilno odluke prilikom zamjene pneumatika, tri stvari morate imati na umu: Dimenziju vaših pneumatika,  Klimatske uvjete i Uvjete upotrebe.

1. Dimenzija vaših pneumatika

Prilikom zamjene pneumatika, provjerite jesu li istih dimenzija kao pneumatici koji su tvornički postavljeni na vaše vozilo. Ako niste sigurni za dimenziju, upotrijebite sustav za odabir pneumatika kako biste pronašli prave pneumatike za vaše vozilo ili pročitajte oznaku s bočne stijenke vaših trenutnih pneumatika. Pogledajte kako se očitavaju informacije s bočnih stijenki. Ako se na vozilo ne postavljaju pneumatici u kompletu od četiri komada, preporučamo vam ne kombinirate različite vrste pneumatika na istoj osovini. Ako i dalje niste sigurni, obratite se dobavljaču pneumatika za detalje o postavljanju pneumatika na vaš automobil.

Želite promijeniti dimenziju pneumatika?

Promjena dimenzije pneumatika može povećati dodirnu površinu gume s tlom. Rezultat je bolji odaziv upravljača i bolje ponašanje vozila u zavojima. Postavljanje niskoprofilnih pneumatika s manjim bočnim stijenkama možda izgleda bolje, ali obično znači tvrđu vožnju, a osjećaju se i sve nepravilnosti na cesti. To također utječe na kočenje, performanse motora, potrošnju goriva itd. Zbog vlastite sigurnosti, što više se držite izvornog vanjskog promjera. Razmislite o postavljanju širih naplataka za zadržavanje optimalne kvalitete vožnje. Preporučamo vam da se obratite vulkanizeru kad želite promijeniti dimenzije pneumatika.

Vozila 4×4

Na vozilima 4×4 strogo preporučamo korištenje kompleta sva ista četiri pneumatike (istih dimenzija, marke, profila i indeksa opterećenja i oznake brzine). Iznimka je kad je dopušteno postavljanje pneumatika različitih dimenzija sprijeda i straga od strane proizvođača vozila. Treba poštivati preporuke proizvođača vozila.

2. Klimatski uvjeti na vašem području

Pneumaticima morate rukovati sukladno različitim klimatskim uvjetima: kiša, jak vjetar, magla, snijeg, led itd. Svi ovi uvjeti utječu na performanse i morate prilagoditi vaš stil vožnje vremenskim uvjetima. Prije kretanja na dugi put provjerite stanje vašeg automobila i pneumatika.

Vožnja po mokrim cestama

Uvjeti mokre ceste uključuju kišu, snijeg, poledicu i maglu. Za sigurnu vožnju u tim uvjetima morate znati da se vožnja po mokrom vremenu uvelike razlikuje od vožnje po suhom vremenu. Osobito kad su u pitanju kiša i magla. Na mokrim cestama, istrošeni pneumatici imaju dulji zaustavni put. Kiša također smanjuje vidljivost. Opasnost od akvaplaninga je značajno povećana. Ako je tek počela padati kiša nakon dugog perioda suhog i toplog vremena, prašina i proliveno ulje mogu cestu učiniti jako skliskom. Zaustavni put na mokrim cestama tri puta je dulji od onog na suhim cestama. Kvalitetni pneumatici u dobrom stanju brzo će izbacivati vodu iz gazećeg sloja, dalje od dodirne površine s tlom. Zato redovito provjeravajte dubinu gazećeg sloja. Mora iznositi najmanje 1,6 mm.
Što je dubina veća, to je sposobnost izbacivanja vode bolja.

Vožnja po suhim cestama

Vožnja po suhoj cesti je sigurnija, ali pazite na nagle promjene smjera na pješčanim i makadamskim cestama. Vožnja po takvim cestama može uzrokovati naglo smanjenje sposobnosti prianjanja na tlo pneumatika. Dok je vožnja po suhim cestama puno sigurnija od one po mokrim, evo i nekoliko dodatnih savjeta koji će vam pomoći da održite vaše pneumatike u izvanrednom stanju i da ostanete na oprezu.

 • Redovito, najmanje jednom mjesečno, provjeravajte tlak u pneumaticima.
 • Koristite pneumatike prikladne vašim potrebama, pogledajte sustav za odabir pneumatika .
 • Pazite na brzinu, ne prelazite propisana ograničenja brzine i držite sigurnu udaljenost od vozila ispred vas.
 • Budite oprezni pri vožnji noću, pazite na smanjene uvjete vidljivosti.
 • Nemojte voziti kad ste umorni osobito ako je promet gust i ima puno pješaka.

3. Vaši uvjeti korištenja

Budući da su pneumatici jedina poveznica između vašeg vozila i tla, oni igraju ključnu ulogu u upravljivosti, udobnosti, u zaustavnom putu i uštedi goriva. Različiti uvjeti korištenja iziskuju pneumatike različitih karakteristika.

U gradu

Budući da morate biti dvostruko oprezni u gradskoj vožnji, provjeravajte vaše pneumatike najmanje jednom mjesečno i to na hladno. Premalo napuhani pneumatici povećavaju zaustavni put i povećavaju potrošnju goriva. Nemojte zaboraviti provjeriti tlak i u rezervnom pneumatiku. Poseban kriterij za odabir pneumatika za gradsku vožnju:

 • Zaustavni put. Koristite pneumatike s minimalnim zaustavnim putom, kako na mokrim tako i na suhim cestama.
 • Dugi vijek trajanja. Gradska vožnja sastoji se od brojnih zaustavljanja i pokretanja, što značajno utječe na životni vijek pneumatika. Odaberite pneumatike s dugim vijekom trajanja.
 • Potrošnja goriva. Pneumatici s niskim otporom kotrljanja osiguravaju uštedu goriva.
 • Tlak u pneumaticima. Provjeravajte tlak najmanje jednom mjesečno. Premalo napuhani pneumatici povećavaju zaustavni put i potrošnju goriva. Nemojte zaboraviti provjeriti tlak u rezervnom pneumatiku.

Na većim prometnicama i autocestama

Pneumatici su ključni za karakteristiku upravljivosti vaših vozila pri relativno velikim brzinama. Osiguravaju mogućnost provođenja potrebnih radnji za zadržavanje vozila na pravilnoj putanji. Kriterij za odabir pneumatika su:

 • Zaustavni put pri velikim brzinama. Za maksimalnu sigurnost, odaberite pneumatike koji osiguravaju minimalan zaustavni put na mokrim i na suhim cestama.
 • Udobnost. Za duža putovanja odaberite pneumatike koji osiguravaju visoku razinu udobnosti, kad su u pitanju vibracije i buka.
 • Držanje ceste. Odaberite pneumatike koji osiguravaju maksimalno prianjanje na tlo i stabilnost.
Previous ArticleNext Article

Send this to a friend