Zanimljivosti

Koje je fakultete u BiH najisplativije upisati

Univerziteti u našoj zemlji raspisali su natječaje za upise studenata u novu akademsku godinu te će više od 100 000 mladih ove godine krenuti na bh. fakultete kako bi stekli stručno znanje. Zasigurno je najčešće pitanje budućih studenata, a i njihovih roditelja, koja su to zanimanja u BiH najisplativije. Ne ulazeći u traženost zanimanja na našem tržištu rada, portal Plata.ba donosi pregled moguće zarade koju donose određeni fakulteti.

Elektrotehnika najisplativiji tehnički fakultet

Izgleda da u BiH najvišu zaradu mogu donijeti ekonomski, farmaceutski, pravni i elektrotehnički fakultet, pokazali su rezultati istraživanja plaća na portalu www.plata.ba. Generalno, osobe koje završe ekonomski fakultet imaju priliku da dobro zarade u budućnosti, ali i mogućnost da budu na birou, budući da se prema podacima zavoda za zapošljavanje osobe ove struke najčešće registriraju kao nezaposlene. Treba napomenuti da u ovoj analizi nisu uzete u obzir pozicije u višem menadžmentu, jer se mogu obavljati sa različitim diplomama, ali menadžerske funkcije su najplaćenije u BiH i često ih zauzimaju osobe sa završenom ekonomijom. Naprimjer, lizing direktor mjesečno zaradi oko 3000 KM, a financijski revizor 1700 KM. Diplomirani ekonomisti kao menadžeri za upravljanje rizicima mogu u prosjeku imati 1600 KM ili kao financijski menadžeri 1500 KM. Diploma farmaceutskog fakulteta može donijeti mjesečna primanja od 2100 KM, što je zarada menadžera farmaceutskih proizvoda, dok farmaceut prosječno prima oko 1500 KM mjesečno. Budući pravnici mogu očekivati prosječnu plaću u iznosu od oko 2100 KM mjesečno, ukoliko se odluče za obavljanje posla odvjetnika, a zasigurno najbolje plaćeno zanimanje sa završenim pravnim fakultetom je notar, koji prema podacima sa Plata.ba, imaju više od 10 000 KM mjesečno, kada se u mjesečnu plaću uračunaju i svi bonusi i ostale beneficije. Ukoliko imate ambiciju da studirate na nekom od tehničkih fakulteta, definitivno vam najveću zaradu u budućnosti može donijeti diploma elektrotehnike. Project Manager u telekomunikacijama zaradi prosječno oko 2000 KM, a IT project Manager 1900.

Najmanje zarade s diplomom fakulteta političkih znanosti

Arhitektura i građevina donose manje plaćene poslove, međutim, ova analiza uključuje prosječne plaće u BiH, što ne znači da specifične pozicije nisu više plaćene u ovisnosti od regije, godina radnog iskustva, industrije itd. Arhitekt u BiH zaradi 1000 KM mjesečno, a građevinski inženjer 1100 KM. Od ostalih inženjerskih zanimanja, strojarski inženjer prima prosječnu plaću od 1100 KM, šumarski ima primanja u iznosu od 1000 KM, inženjer poljoprivrede 900 KM, a najmanje zarade kemijski inženjeri sa 850 KM mjesečno. Prevoditelji s diplomom filozofskog fakulteta u BiH mogu zaraditi 1000 KM mjesečno, psiholozi i profesori – 900 KM, a čini se da u BiH najmanje zarađuju diplomirani žurnalisti sa prosječnom plaćom novinara u iznosu od 700 KM. Istraživanje plaća na www.plata.ba provodi se od srpnja prošle godine i dosad je više od 22 000 ljudi anonimno unijelo svoje plaće. Uneseni podaci traju godinu dana kako bi rezultati bili što aktualniji.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend