Lokalne vijesti, Vijesti iz BiH

Koalicija za zaštitu rijeka BiH: Akcija Big Jump i u Vitezu!

U nedjelju, 12. srpnja, širom Bosne i Hercegovine će se održati na desetke događaja na rijekama, kako bi se plivanjem u njima slavila njihova ljepota i upozorilo na prijetnje s kojima se suočavaju izgradnjom sve većeg broja hidrocentrala.

Pridruživši se internacionalnoj inicijativi Big Jump (Veliki skok), Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine želi ukazati na devastaciju prirodnih resursa.

Rijeke u našoj zemlji su u opasnosti i neophodno je ozbiljno raditi na njihovoj zaštiti kako ne bi bile nepovratno uništene. Trenutno je u BiH planirano ili u izgradnji više od 400 hidrocentrala. Građani iz cijele BiH će u nedjelju zaplivati na tri jezera i šesnaest rijeka na kojima su hidrocentrale već izgrađene ili su u planu. Zvanični događaj simbolično počinje u 11:55h kako bi ukazali da je kucnulo „5 do 12“ za zaštitu rijeka u BiH.

“U Centru Dr. Stjepan Bolkay kao i Koaliciji za zaštitu rijeka čvrsto vjerujemo da zaštita rijeka nije samo priča o protestima, korumpiranim vlastima i prljavom novcu, to je svakako priča i o ljubavi, smijehu, sportu i bezbroj prelijepih okupljanja na obalama rijeka. Događaj „Big Jump“ ima za cilj podsjetiti nas na veze između rijeka i različitih zajednica koje su tu već stoljećima i zašto je važno raditi na zaštiti i očuvanju rijeka i tradicija vezanih uz rijeke. Rijeke nisu proizvod kojim se može trgovati već naslijeđe koje moramo čuvati i braniti za buduće generacije,“ izjavio je biolog Saudin Merdan, član Koalicije za zaštitu rijeka i predsjednik Centra Dr. Stjepan Bolkay.

Koorganizator događaja je nevladina organizacija Arnika iz Češke, koji su u prošlosti organizirali Big Jump u Češkoj Republici.

„U posljednjih nekoliko dana smo svjedoci velikog uspjeha aktivista ujedinjenih u Koaliciji za zaštitu rijeka BiH. Parlament Federacije Bosne i Hercegovine je izglasao zaključak o zabrani izgradnje novih hidrocentrala. Big Jump može biti neka vrsta zaslužene proslave kao i poziv za donošenje sličnih mjera u Republici Srpskoj i zahtjev Federalnoj vladi da radi na uspješnoj transformaciji parlamentarnih zaključaka u konkretne mjere,“ ističe Zuzana Vachůnová iz Arnike.

Svi koji se žele priključiti ovoj inicijativi su dobrodošli da učestvuju tako što će se kao pojedinci ili sa svojom obitelji i prijateljima pridružiti nekom od već zakazanih lokalnih događaja, ili zaplivati u rijeci/jezeru po svom izboru i tako poslati poruku da rijeke nisu poslovna prilika za pojedince već blago u kojem možemo svi uživati.

Listu kao i mapu sa svim lokacijama na kojima će se održati Big Jump BiH 12. srpnja u 11:55 možete pronaći ovdje.

Ukoliko i vi želite podržati ovu inicijativu, možete se pridružiti na nekoj od sljedećih potvrđenih lokacija : Olovo (Bioštica), Banja Luka (Vrbas), Fojnica (Željeznica), Vitez (Kruščica), Glamoč (Zmajevac-Busija), Višegrad (Rzav), Foča (Bjelava), Jablanica (Doljanka), Maglaj (Jablanica), Bijeljina (Eko Centar Jezera), Novi Grad (Una), Konjic (Neretvica), Konjic (Baštica), Konjic (kanjon Neretve), Šamac (Sava), Trebinje (Trebišnjica), Nevesinje (Alagovac), Mostar (Neretva), Kakanj (Trstionica), Drvar (Prekajsko jezero) ili se javite organizatoru putem fb ili maila centar.bolkay@gmail.com, a oni će vam pomoći da organizirate Big Jump u svojoj blizini i pokažete „svoju“ rijeku.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend