Vijesti iz BiH

Klub utemeljitelja HDZ BiH: Dogovori Izetbegovića i Dodika su koraci ka stvaranju dvije različite države unutar BiH

Klub utemeljitelja HDZ-a BiH izražava potporu predsjedniku HDZ-a BiH dr. Draganu Čoviću u njegovom opravdanom protivljenju dogovoru Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika, čelnika SDA i SNSD-a, kojim bi u Mehanizmu koordinacije bila umanjena uloga županija.

Temeljem toga dogovora eliminirane su ustavne nadležnosti županija u načinu odlučivanja, bilo da su one podijeljene ili isključive.

Podsjećamo domaću i međunarodnu javnost na objavljena svjedočenja američkih pregovarača kako su Bošnjaci u Sarajevu u mjesecima pred potpisivanje Daytonskoga sporazuma, premda su isticali kako ne žele podijeljenu zemlju, jednako tako isticali kako baš ne žele niti dijeliti vlast sa svojim neprijateljima Srbima te su predlagali labavi savez dvaju entiteta po kojem bi Srbi sami upravljali svojim poslovima u Republici Srpskoj.

Naravno, na isti način, kako Bošnjaci nisu željeli dijeliti vlast sa Srbima, pokazat će se godinama kasnije, kako vlast također ne žele dijeliti niti s Hrvatima u Federaciji BiH što će u najvećem dijelu uzrokovat današnji neravnopravni položaj hrvatskoga

naroda u BiH.

Jedan od glavnih autora Dejtonskog sporazuma, Ričard Holbruk, odbijajući navode kako je Dejton praktično podijelio državu BiH, istakao je službeni stav Zapada u pogledu BiH, nakon potpisivanja mirovnog sporazuma: „Dejton nije predstavljao stvaranje dvije različite države unutar BiH“.

Kako su dogovori Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika upravo koraci ka stvaranju dvije različite države unutar BiH pozivamo domaću javnosti i međunarodnu zajednicu da podrži dr. Dragana Čovića, člana Predsjedništva BiH, u njegovoj opravdanoj reakciji jer je ona ne samo izraz njegovog zauzimanja za prava hrvatskog naroda da ravnopravno sa Srbima i Bošnjacima sudjeluje u donošenju ključnih odluka koje se tiču europske budućnosti BiH, nego i reakcija državnika koji se kao predvodnik Hrvata jedini iskreno i s potpunom predanošću zalagao za europske integracije BiH u cilju očuvanja cjelovitosti države BiH.

(ZAMJENIK PREDSJEDNIKA KLUBA UTEMELJITELJA Ivo Andrić Lužanski)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend