Glazbene vijesti

Klapa Lučica dobila Porin za životno djelo

Na finalnoj svečanosti Porina dodijeljene su nagrade za životna djela od kojih je jedna sasvim zasluženo pripala i splitskoj klapi Lučica, jednoj od naših najstarijih čuvara tradicije. 

 

Presretni smo zbog ovog Porina, on je kruna karijere Lučice i hvala Scardoni koja nas prati posljednjih 10-ak godina, a uskoro ćemo zajedno objaviti i novi spot ‘Ponistra je drivo’. Jedino što je vrijedno naziva ‘klapa’ je a cappella pivanje. To je priznao UNESCO, sada i Porin, a temelje mu je postavio Omiš. Ovaj Porin nije samo naš, nego i svih klapaša i klapa koji održavaju tradicionalnu izvornu klapsku pjesmu. Hvala članovima Lučice, Mirku, Gordanu, Dušku, Neni, Mili i Juru, naravno i našim ‘patnicama’, suprugama, kazao je Gordan Mišetić iz Lučice. Klapi se na fotografiranju nakon dodjele nagrade pridružio i Oliver Dragojević, dugogodišnji prijatelj klape. 

Klapa Lučica osnovana je daleke 1966. godine, a u više od 50 godina dugoj karijeri postigli su zavidne rezultate u Hrvatskoj i inozemstvu. Prvi su dobili specijalno priznanje za 15 nastupa na Omiškom festivalu, gdje su višestruki osvajači nagrada u natjecateljskom izvornom dijelu, kao i na večerima novih skladbi, a bila su i prva klapa debitant s prvom nagradom ocjenjivačkog suda.

Na Splitskom festivalu dobili su priznanje za nastupanje na 15 festivala, gdje su osvojili tri nagrade (Zlatno jedro, Srebrni grb i Brončano jedro). Ujedno su i prva klapa koja je samostalno nastupila na Splitskom festivalu, a dobili su i posebno priznanje HGU, nagradu STATUS – 2015, za svojih 50 godina.

Godine 2013. Lučicu je odlikovao Predsjednik RH za ‘Izniman doprinos u promociji glazbene kulture i klapskog pjevanja, njegovanju i očuvanju tradicijskih i pučkih vrijednosti od zaborava’. Također, njihov pjevač, voditelj i skladatelj Duško Tambača, odlikovan je za svoj dugogodišnji uspješan rad od Predsjednika RH, Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića. 

Iza njih su četiri albuma u izdanju Scardone: ‘Pismo moja hrli tamo’, ‘Spli’ski teštamenanat’, treći, posvećen 50-toj obljetnici klape, ’50 godina s vama’, a četvrti, ‘Spli’ski teštamenat 2’, snimljen je 2015., u njihovoj jubilarnoj 50-oj godini postojanja.
Svih ovih godina sastav klape Lučica ostao je nepromijenjen te za sebe vole reći da su prije svega prijatelji i entuzijasti koji su nastojali sačuvati i popularizirati način i tradiciju pjevanja Splita, Dalmacije i Hrvatske. 

Ni nakon 51 godine pjevanja, njihova ljubav prema klapskoj pjesmi nije oslabila.

– Danas je nekima sramota pjevati a cappella pjesmu. Uzmu trubu, saksofon i bubanj i misle da su klapa. Ostavite se gitare i mandoline i pjevajte izvornu dalmatinsku pismu, poručio je Mišetić mlađim kolegama.

    

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend