Kiseljak veliko gradilište

Kiseljak je veliko gradilište s perspektivom koje u budućnosti otvara nekoliko stotina novih radnih mjesta.

Veliko gradilište, jer u gotovo svakom dijelu općine u tijeku je realizacija nekog od značajnih i velikih projekata.

U projekte na području ove srednjobosanske općine investiraju Vlada Srednjobosanske županije, Vlada Federacije BiH i JP Ceste FBiH, ali i Vlada Republike Hrvatske kroz Središnji državni ured za Hrvate izvan RH. Naravno, u skladu s mogućnostima, za svaki od projekata sredstva iz svog proračuna izdvaja i Općina Kiseljak. Neke od projekata koji potvrđuju da je cijela općina veliko gradilište nabrojio nam je načelnik Kiseljaka Mladen Mišurić Ramljak.

Značaj projekata za središnju Bosnu

Prvi među njima je poslovna zona u Azapovićima koja se nalazi u neposrednoj blizini koridora Vc, koji prolazi i kroz Lepenicu. – Iako mi već imamo jednu poslovnu zonu Dugo Polje na drugom kraju općine, koja je odavno u funkciji, a u punom će kapacitetu zaživjeti za nekoliko godina, poslovna zona u Azapovićima ima mnogo bolji položaj zbog blizine koridora Vc. Općina radi na gradnji pristupne ceste i ostale infrastrukture, priključaka na elektro i vodovodnu mrežu, plinifikaciju, odvodnju. Investitora ne možete dovesti na livadu i tražiti da ulaže. Mi smo toga itekako svjesni, a sav naš rad i trud investitori su već prepoznali. Tvrtka Lidl u Azapovićima gradi glavno skladište i logistički centar za BiH i Crnu Goru. Imamo još tri tvrtke zainteresirane za ulaganja. Uz dosadašnje najave, u perspektivi je otvaranje i do 400 radnih mjesta u novoj poslovnoj zoni, samo u Lidlu bit će ih oko 250 – kaže načelnik Kiseljaka. Na putu od Lepenice i poslovne zone Azapovići do središta Kiseljaka još je jedno veliko gradilište. Nalazi se na samom ulazu u Kiseljak, a u pitanju je gradnja velike obilaznice s tunelom. Investitor je JP Ceste FBiH. – Bolna točka Kiseljaka je u činjenici da kroz samo središte mjesta prolazi magistralna cesta. Da bismo izbjegli prometne gužve, krenuli smo s projektom gradnje suvremene obilaznice. U pitanju je nova prometnica s mostom i tunelom dugim 650 metara. Projekt bi trebao biti završen u iduće tri do četiri godine i značajno će rasteretiti promet kroz središte Kiseljaka – objašnjava načelnik Mišurić Ramljak.

A u samom središtu Kiseljaka u neposrednoj blizini još su dva velika gradilišta – u jednom su radovi tek počeli, na drugom se privode kraju. Prvi projekt je hotel Dalmacija u čijem se kompleksu radi na čišćenju terena i pripremi za višemilijunska ulaganja u obnovu smještajnih i kapaciteta topličkog turizma koji u Kiseljaku ima dugu tradiciju, dok se drugi projekt u neposrednoj blizini privodi kraju. U pitanju je gradnja nove zgrade Doma zdravlja Kiseljak, koja će biti među najvećima u BiH, a trebala bi u funkciji biti od ljeta iduće godine.

– Nova zgrada Doma zdravlja površine je oko pet tisuća četvornih metara i bit će možda i najveća u BiH. Usporedno s građevinskim radovima koje privodimo kraju, radimo i na nabavi suvremene dijagnostike, ali i školovanju potrebnog kadra. Četiri naša liječnika trenutačno su na specijalizaciji i uskoro ćemo imati specijaliste ginekologije, pedijatrije, psihologije i radiologije. U planu nam je još tri liječnika uskoro poslati na specijalizaciju – kaže dr. Nino Baban, ravnatelj Doma zdravlja Kiseljak.

Uz osnovnu funkciju primarne zdravstvene zaštite, gradnjom nove zgrade Doma zdravlja Kiseljaku se otvara perspektiva da postane jak dijagnostički centar jer, uz preventivu, naglašava ravnatelj Doma zdravlja dr. Nino Baban, pravodobna dijagnostika ključna je za uspješno liječenje.

– Mi ćemo projektima gradnje Doma zdravlja i obnovom kapaciteta lječilišta u sklopu hotela Dalmacija imati zaokružen kompleks po uzoru na razvijene europske zemlje. Imat ćemo dobar dijagnostički centar uz suvremen Dom zdravlja, lječilište bazirano na blagodatima mineralne vode pogodne za liječenje gastroenteroloških bolesti, vode po kojoj smo dobili ime, imamo dugu tradiciju njezina korištenja i pravljenja kiseljačkih pogačica opjevanih u pjesmi Joze Penave. S Centrom za socijalni rad i ispostavom novotravničkog centra Duga koji se brine o djeci s poteškoćama u razvoju i učenju, imat ćemo jedan socijalno-zdravstveni kompleks – kaže načelnik Kiseljaka Mladen Mišurić Ramljak.

Posla će biti za više radnika

I na drugom kraju općine, u naselju Lug, privodi se kraju još jedan važan projekt – gradnje Doma za stare i nemoćne “Dr. Ivan Evanđelist Šarić”, koji je prije osam godina započeo Caritas Vrhbosanske nadbiskupije. Uz Dom za stare i nemoćne, dio projekta bit će i vrtić. Posla će završetkom ovog projekta biti za 40-ak osoba.

– Službeno otvorenje Doma je 19. listopada. Otvaramo vrata za naše korisnike Doma za starije osobe, a na proljeće trebao bi biti otvoren i vrtić – kaže vlč. Mirko Šimić, ravnatelj Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije, o još jednom projektu koji se realizira u Kiseljaku, a od značaja je za sve naraštaje, počevši od najmlađih. Projekt gradnje Caritasova doma u Lugu vrijedan je oko deset milijuna KM, najveći donator je Vlada RH, odnosno Središnji državni ured za Hrvate izvan RH, a pomažu i drugi donatori i poduzetnici.