Lokalne vijesti

Kiseljak: Policija privremeno oduzela vozilo “VW Golf”

Službenici policije nastavljaju sa aktivnostima na unapređenju stanja sigurnosti u oblasti saobraćaja. Te aktivnosti usmjerene su uglavnom na sprječavanje najtežih vrsta saobraćajnih prekršaja, kao i protiv višestrukih povratnika u vršenju ove vrste krivičnih djela.

 

Jedna od tih aktivnosti je i oduzimanje motornih vozila od osoba koje se u više navrata pojavljuju kao izvršioci prekršaja kao što su upravljanje vozilom pod uticajem alkohola, vožnja bez položenog ispita, upravljanje vozilom bezobzirnom brzinom, upravljanje neregistrovanim i tehnički neispravnim vozilom i dr.

 

Tako je oduzeto vozilo marke „VW Golf“, od osobe Z.B., rođen 1971. godine, iz Kiseljaka, koji je učestvovao u saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila dana 15.12.2016.godine u mjestu Brestovsko. Navedenu saobraćajnu nezgodu prouzrokovao je upravo Z.B. upravljajući neregistrovanim vozilom. Provjerom je ustanovljeno da se radi o osobi koja je višestruki povratnik u vršenju saobraćajnih prekršaja i da ima neplaćenih novčanih kazni u ukupnom iznosu od 1140 KM.

 

S obzirom da do sada izrečene kazne nisu postigle svrhu kažnjavanja, te da je osoba nastavila sa vršenjem najtežih prekršaja, policijski službenici PS Kiseljak, privremeno su oduzeli vozilo kojim je počinjen prekršaj, kako bi se isti spriječio u daljem činjenju prekršaja ove vrste. Uz zahtjev sudu za pokretanje prekršajnog postupka, biće predloženo i trajno oduzimanje vozila, kao predmeta izvršenja više prekršaja.

 

Ovo je praksa koja će biti nastavljena na području cijelog Srednjobosanskog kantona, kako je to i dogovoreno na sastanku sa predsjednicima općinskih sudova, koji je održan u Travniku, 6.12.2016. godine, po pitanju ove problematike, odnosno nastojanja da se unaprijedi stanje sigurnosti u oblasti saobraćaja.

 

U dosadašnjem toku ove aktivnosti na području PU Kiseljak oduzeto je ukupno 8 motornih vozila od osoba koje su se pojavljivale kao izvršioci najtežih saobraćajnih prekršaja i ova praksa će biti nastavljena i ubuduće, s obzirom da već daje rezultate u pogledu smanjivanja broja saobraćajnih nezgoda i njihovih posljedica.

 

(URED KOMESARA)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend