Kiseljak – Općinsko vijeće razmatralo situaciju u školstvu

Nakon što je Općinsko vijeće Kreševa nedavno usvojilo odluku kojom se traži prijenos ovlasti u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja sa Županije Središnja Bosna na Općinu, ovih je dana istu odluku donijelo i Općinsko vijeće Kiseljak.

Uložena sredstva

«To je uobičajena praksa i naše ustavno pravo», kaže Mladen Mišurić Ramljak, načelnik općine Kiseljak. Općina je, prema njegovim riječima, iz svojega proračuna te uz potporu Vlade Republike Hrvatske u posljednjih pet godina uložila 1,7 milijuna maraka. Zahvaljujući uloženom, školarci danas nastavu pohađaju u puno boljim uvjetima, a stalna ulaganja u obnovu i dogradnju školskih prostora jedan su od dokaza da lokalna samouprava ionako vodi računa o školstvu. «Upravljanje školama bi svakako trebalo biti u našoj nadležnosti jer ovo što se trenutačno događa zločin je prema djeci. Zbog političkog štrajka u svibnju djeca danas na plus trideset stupnjeva idu u školu i čekaju na autobusnim stajalištima. Mi želimo spriječiti takve situacije, organizirati nastavni proces i brinuti se za uvjete školovanja, a brigu o nastavnim planovima i programima ostavljamo županiji», kaže Ramljak koji prijenos ovlasti sa županije na jedinice lokalne samouprave smatra logičnim.

Očekuje se otpor

«Mi u Kiseljaku imamo škole koje rade po 60 godina, a županija postoji nakon rata. Tko se sve te godine brinuo o školama. Općina, naravno», zaključuje kiseljački načelnik koji nije optimista kada je u pitanju prihvaćanje općinskih odluka u Skupštini Srednjobosanske županije. «Vjerujem da će otpora biti, ali se nadam da će ipak razum prevladati jer prihvaćanje ovakvih odluka obveza je županijskih vlasti, a ne njihova dobra volja. Ne bude li spremnosti da se odluka prihvati, spremni smo uložiti apelaciju Ustavnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine», kaže načelnik općine Mladen Mišurić Ramljak.

(VL)