Zanimljivosti

Kinezio taping: dobrobiti i praktična primjena kinezioloških traka

Pratite li sportska natjecanja, poput atletike, odbojke ili biciklizma, sigurno ste primijetili da mnogi  sportaši nose atraktivne raznobojne trake na koži.

Pitate se čemu one uopće služe?

One, naime, nisu običan ukras niti su modni hir vrhunskih sportaša, nego su terapeutsko sredstvo koje hvale mnogi koji su ih nosili.

Primjena ovih traka naziva se kinesio taping.

Riječ je o terapijskoj metodi kojoj je cilj ublažavanje bolova i napetosti u mišićima i zglobovima, brži oporavak od ozljeda te poboljšanje sportskih performansi.
 

Elastične trake koje savršeno podupiru mišiće i zglobove


Terapijske trake osmislio je još kasnih 70-ih godina prošlog stoljeća japanski kiropraktičar dr. Kenzo Kase.

Ideja mu je bila da kreira posebne rastezljive trake koje će savršeno oponašati elastičnost kože i pritom pružiti potporu mišićima, tkivima i zglobovima.

No važno mu je bilo i da te trake ne ograničavaju puni raspon pokreta, što je za sportaše izuzetno važno.

Dotad su se, naime, u sportskoj rehabilitaciji primjenjivale samo čvrste trake kojima bi se omotali ozlijeđeni mišići, no takve trake, osim što su dosta ograničavale pokrete, zaustavljale su normalan protok krvi i limfe.

I sam dr. Kase znao je da je za oporavak od ozljeda i bolova izuzetno važan nesmetan protok krvi i limfe, stoga je i došao na ideju o primjeni superelastičnih traka koje će se savršeno prilagođavati obliku mišića i kretanju.

Taping trake kakve se danas koriste izrađene su od pamučnih vlakana te su ugodne i mekane, a dolaze i u velikom spektru boja.

Osim što omogućuju koži da diše, one su i vodootporne tako da se s njima možete nesmetano znojiti i tuširati, bez straha da će se odlijepiti.
 

Kako trake djeluju na koži


U kontaktu s kožom kinesio trake neprestano stimuliraju mehanoreceptore te djeluju poput masaže.

Stvaraju mikroprostor između kože i potkožnog tkiva, što smanjuje pritisak na receptore bola (ti se receptori nalaze upravo između derme i epiderme).

Pri kretanju i fizičkim aktivnostima trake se pomiču te na taj način potiču cirkulaciju i limfnu drenažu.

Zahvaljujući tome ubrzava se i regeneracija oštećenog tkiva.

To je osobito vidljivo kod podljeva i oteklina, koje zbog bolje prokrvljenosti brže nestaju na mjestu gdje je bila traka.

Komu su namijenjene


Kineziološke trake namijenjene su ne samo sportašima, već i osobama koje pate od artritisa, tendinitisa, bolnih leđa i ramena.

Kinezio trake možete koristiti i preventivno ako imate, primjerice, osjetljiva koljena ili gležnjeve i želite ih dodatno zaštititi tijekom tjelesne aktivnosti.

Koristiti ih mogu i starije osobe koje pate od osteoartritisa kako bi tijekom svakodnevnih aktivnosti ublažile bolove ili izbjegle otekline. 

Pogodne su i za one koji puno sjede za računalom jer potiču pravilnu posturu, odnosno uspravno držanje.

Trake čak mogu koristiti i trudnice i djeca jer ne izazivaju alergije i ne sadrže nikakve farmakološke tvari koje bi mogle štetiti.

Istraživanja su pokazala da ove terapijske trake mogu povećati izdržljivost i poboljšati sportske performanse. 

Korisna su pomoć za profesionalne sportaše i atletičare, trkače, bicikliste i tenisače s određenim ozljedama jer im omogućuju da i dalje ostanu fizički aktivni.

Upravo trake pomažu i sprečavaju pretjerano istezanje ili preveliku kontrakciju mišića, što bi moglo dodatno pogoršati njihovu ozljedu. 

Kineziološke trake primjenjuju se i kao potpora slabijim mišićima i tkivima te kod upalnih stanja poput tendinitisa, Ahilove tetive, trkačkog koljena, upale plantarne fascije, istegnuća hamstringa, bolnih leđa i ramena i sl.

Praktična primjena traka


Kineziološke trake obično postavlja fizioterapeut, no uz određene upute možete ih koristiti i sami kod kuće. Važno je da pritom točno znate o kakvim se tegobama ili ozljedama radi.

Trake se na kožu lijepe u obliku slova I, Y ili X.

Lijepe se na stopala, koljena, trbuh, ramena, zapešća, laktove, leđa…, ovisno o tome koji dio tijela zahtijeva dodatnu potporu.

One se postavljaju preko ili oko ozlijeđenog zgloba, mišića ili tetive kako bi smanjile oticanje i prenaprezanje tog dijela tijela.

Trake pomažu stabilizaciji ozlijeđenog područja omogućujući mu oporavak a da pritom nimalo ne ograničavaju pokrete.  

Obično se ostavljaju na koži 3-5 dana. Ako je problem i dalje prisutan, možete na isto područje zalijepiti nove trake. 

Trake u obliku slova I primjenjuju se kod akutnih ozljeda i bolova u mišićima, kao pomoć kod bolnih ramena, donjih leđa i goljenica te oteklina.  

Trake u obliku slova Y zapravo zaokružuju problematično područje. Najbolje pomažu na osjetljivim dijelovima kao što su koljena i laktovi. Dobra su pomoć i u tretiranju ožiljaka na koži te oteklina.

Trake u obliku slova X dobar su izbor za zglobove poput laktova, zapešća i koljena. One se prilagođavaju mišićima u pokretu, poput romboida i ramena, jer se kreću zajedno s njima.

Fan ili web trake specifične su po tome što im je sredina izrezana na tanke trakice, dok im kraj ostaje cijeli. Ovakve trake primjenjuju se kod oteklina ili edema jer potiču limfnu drenažu.

Kako izrezati trake u željene oblike pogledajte u videoisječku:

Važna pravila o postavljanju traka


Neke trake dolaze u rolama pa ih sami trebate rezati na željenu dužinu, a neke se prodaju već izrezane.

1. Prije stavljanja trake kožu morate očistiti od tragova kreme, losiona, ulja i sl., a poželjno je i da uklonite dlake s tog područja jer one, osobito ako su guste, onemogućuju dobro prianjanje.   

2. Krajeve trake treba odrezati, odnosno rubove zaobliti škarama.

3. Malo razvucite traku kako bi se poderao stražnji, papirnati dio trake i kako biste mogli zalijepiti kraj. Krajevi trake lijepe se na kožu bez prethodnog rastezanja.

4. Središnji dio trake prelazi preko bolnog područja i njega obično treba malo rastegnuti prije lijepljenja na kožu (lagano, umjereno ili malo jače – ovisno o ozljedi). Također, pazite da ne dirate dio trake koji se lijepi na kožu (samo vanjsku stranu). 

5. Želite li stimulirati oslabljeni mišić i potaknuti ga na bolji rad, srednji dio trake rastegnite za 15 do 50 posto (to će ublažiti bol i napetost), a muči li vas bolan mišić koji ste preopteretili sportskim aktivnostima, srednji dio trake rastegnite za 15 do 25 posto prije nego što je zalijepite. 

6. Važno je da trake stavite na kožu barem jedan sat prije fizičkih aktivnosti kako bi se dobro zalijepile. Za to vrijeme nemojte plivati ili kupati se.

7. Nakon lijepljenja traku malo protrljajte od sredine prema krajevima.

8. Traka će se tijekom tuširanja ili kupanja smočiti, no samo je nježno prebrišite ili potapkajte ručnikom (nemojte trljati).

Uklanjanje traka

Trake se obično nose 3-5 dana. Prije uklanjanja nanesite na njih baby ili neko biljno ulje i ostavite 10-ak minuta. Nakon toga moći ćete ih ukloniti.

Ideje za terapeutsku primjenu kinezioloških traka kod kuće


Kineziološke trake možete koristiti i sami kod kuće te ih zalijepiti na bolna područja.

Važno je da znate koju i kakvu ozljedu imate (posavjetujte se s liječnikom ili fizioterapeutom) te da imate jasne upute o tome kako se one pravilno primjenjuju.

Ovo su neke od ideja kako ih možete upotrijebiti.

1. Kao pomoć kod upale Ahilove tetive
 

Trebat će vam 3 trake u obliku slova I.

Korak 1: zalijepite kraj jedne trake straga na petu pa lagano razvucite traku te je zalijepite lateralno, prema vanjskoj strani koljena.

Korak 2: zalijepite kraj druge trake na petu pa lagano razvucite traku te je zalijepite medijalno, prema unutarnjoj strani koljena.

Korak 3: za dodatnu potporu, još jednu traku zalijepite neposredno ispod koljene čašice.  

2. Za potporu bolnim koljenima

Trebat će vam 2 trake u obliku slova I i 2 trake u obliku slova Y. 

Korak 1: zalijepite kraj trake u obliku slova Y malo iznad koljene čašice. Oba kraka malo rastegnite pa, dok vam je koljeno lagano savijeno, zalijepite svaki krak oko čašice tako da ih ispod ukrstite, odnosno krajeve im zalijepite jedan preko drugog u obliku križa.  

Korak 2: uzmite drugu traku u obliku slova Y pa njezin kraj zalijepite ispod koljene čašice, a krakove razvucite s obje strane prema gore tako da ih prekrižite iznad koljene čašice dok vam je koljeno lagano savijeno.

Korak 3: uzmite traku u obliku slova I pa njezin kraj zalijepite malo ispod koljene čašice pa bez razvlačenja zalijepite traku lateralno, s vanjske strane noge.

Korak 4: uzmite drugu traku u obliku slova I pa joj zalijepite kraj ispod koljene čašice. Bez razvlačenja traku zalijepite medijalno, s unutarnje strane noge. 

3. Za ublažavanje sindroma karpalnog tunela


Trebat će vam dvije trake u obliku slova I (na jednoj, dugačkoj, trebate škarama izrezati dvije rupe za prste).

Korak 1: uzmite kraći kraj trake (iznad dvije rupice), lagano razvucite taj kraj kako bi se odvojio papirnati dio od ljepljivog dijela trake. Zatim provucite srednji prst i prstenjak kroz rupice tako da vam duži dio trake pada niz dlan. Zalijepite kraj trake na nadlanicu, bez razvlačenja.   

Korak 2: ostatak trake zalijepite niz dlan i zapešće, bez razvlačenja (dlan pritom udaljite od sebe tako da bude u ekstenziji).

Korak 3: uzmite drugu, upola kraću traku za zaobljenim rubovima. Zalijepite kraj trake s vanjske strane zapešća, bez razvlačenja. Srednji dio trake razvucite za oko 50 posto pa zalijepite preko unutarnje strane zapešća. Drugi kraj trake, bez razvlačenja, zalijepite s vanjske strane zapešća.
 


Za detaljnije upute pogledajte i videoisječak:

Imate li problema s bolnim gležnjevima, u videoisječku pogledajte kako zalijepiti kinezio trake kao potporu gležnju tijekom kretanja ili sportskih aktivnosti:

Dobrobiti elastičnih traka:

 • smanjuju rizik od upala unutar zglobova
 • podupiru ozlijeđene mišiće, tetive i zglobove bez ograničavanja pokreta
 • ublažavaju napetost u tkivima i mišićima
 • preveniraju ili ublažavaju grčeve
 • poboljšavaju cirkulaciju krvi i protok limfe
 • smanjuju otekline i upalne procese
 • ublažavaju akutne i kronične bolove
 • ubrzavaju nestanak ogrebotina i nagnječenja
 • ubrzavaju oporavak preopterećenih mišića

Trake se ne primjenjuju u slučaju:

 • otvorenih rana
 • kožnih oboljenja
 • karcinoma
 • duboke venske tromboze
 • uklonjenih limfnih čvorova
 • dijabetesa
 • kožne alergije
 • hipersenzibilne kože

(www.alternativa-za-vas.com)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend