Vijesti iz BiH

KCUS: Završena edukacija dječjih hirurga o postavljanju centralnih venskih katetera

Na Klinici za dječju hirurgiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu 13. i 14. decembra 2017. godine održana je edukacija dječjih hirurga o postavljanju centralnih venskih katetera (portova). Edukacija je realizovana na inicijativu Uduženja „Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH“ u saradnji sa KCUS-om i Medical Park grupom bolnica iz Turske.

Gostujući doktor dječje hirurgije, dr. Ali Tolgay, prenio je svoje znanje o postavljanju portova dječjim hirurzima Klinike za hirurgiju, te tako je unaprijeđen standard i kvalitet liječenja djece sa malignim oboljenjima. Portovi će olakšati sam proces liječenja, te poštedjeti djecu dodatnih komplikacija koje nastaju nekorištenjem portova.

Edukacija je uspješno realizovana i doktori sa dječje hirurgije su već u ponedjeljak, 18.12.2017.godine samostalno ugradili prvi port.

„Ovo je bila jedna zaista uspješna saradnja, kojom najveću korist imaju djeca oboljela od raka. Portovi će im pomoći da liječenje bude manje bolno, manje traumatično i svakako će smanjiti broj komplikacija koje su moguće korištenjem uobičajenih venskih katetera. Zahvaljujemo semenadžmentu KCUS-a i Pedijatrijskoj klinici na partnerskoj saradnji, zatim dr.Tolgayu, koji je radio pristao da prenese svoje znanje našim doktorima, te se zahvaljujemo i direktorici Medical Parka za Balkan, gđi.Semri Sonmez, koja je prepoznala važnost ovakve saradnje i dala svoj doprinos ovakvom bitnom projektu“, rekao je direktor Udruženja, Fikret Kubat.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend