Vijesti iz BiH

KCUS nastavio sa transplantacijama, prof. dr. Izetbegović: Bravo za naše ekipe i ohrabrenje za pacijente

Transplantacije organa u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) posljednjih mjeseci su intenzivirane, o čemu su više puta u javnosti govorili i pohvalili i iz udruženja pacijenata koji čekaju na ove za njih životno važne operacije. 

Taj trend je nastavljen, obznanila je jutros prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a.

– Još jedna transplantacija bubrega i dvije autologne transplantacije matičnih ćelija. Pacijenti se uspješno oporavljaju. Bravo za ekipe KCUS-a. Ohrabrenje za pacijente koji su već u pripremi za transplantacije – navela je Izetbegović.

Početkom prosinca u najvećem zdravstvenom centru u BiH, KCUS-u, urađena je uspješno prva nesrodna transplantacija bubrega, a potom su operacije ove vrste intenzivirane.

– Pojačavamo program transplantacije na svim poljima. U idućoj godini imamo velike planove za transplantaciju jetre i srca – najavila je u prosincu prof. dr. Izetbegović.

Tomislav Žuljević, predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH, ranije je za Faktor kazao da na listama čekanja ima oko 260 pacijenata koji čekaju na transplantaciju bubrega, te otprilike 20-ak onih koji čekaju na transplantaciju jetre i srca.

– Sarajevo je zaista napravilo jedan veliki korak i očekujemo da bi naredne godine moglo doći do transplantacije srca – istakao je Žuljević.

Kazao je i to da udruženja pacijenata često kritiziraju zdravstvo, ali da i pohvale kada za to postoji razlog.

– Kad trebamo kritizirati – kritiziramo, ali ovo je historija Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), koja će svijetlim slovima biti upisana u knjige i ovo je za svaku pohvalu. Sretni smo što je KCUS uradio prvu nesrodničku transplantaciju bubrega – kazao nam je ranije Žuljević.

On je također dodao da su transplantacije organa prilično skupi zahvati, ali da za one građane, ukoliko se rade u Federaciji BiH, ne koštaju ništa.

– Kada se radi vani, to su jako skupo, broji se u tisućama i stotinama tisuća eura. Ljudi moraju znati da sve transplantacije koje uradi KCUS i UKC Tuzla se ne plaćaju jer se to radi iz Fonda solidarnosti zdravstvenog osiguranja i reosiguranja. I ako budu rađene ove transplantacije srca i jetre u KCUS-u, ima sasvim dovoljno sredstava u Fondu solidarnosti da se to pokrije – objasnio nam je Žuljević.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend