Vijesti iz BiH

Kazne vratile u klupe 370 bahatih vozača

Da nesavjesni vozači u Republici Srpskoj uprkos visokim kaznama i dalje ne poštuju saobraćajne propise, najbolje svjedoči podatak da je zbog prikupljenih najmanje sedam kaznenih bodova lani na predavanje upućeno 370 vozača, što je za čak 140 više nego u godini ranije.

 

Na predavanje o posljedicama nepoštovanja saobraćajnih propisa prošle godine javila se samo trećina vozača koje je policija uputila da “obnove znanje”, zbog čega je veliki broj njih ostao bez vozačke dozvole.

Sudeći prema podacima iz prethodnih godina, na ova predavanja od 2014. godine, kada je pravilnik koji reguliše organizaciju predavanja ili ponovne provjere poznavanja propisa o bezbjednosti saobraćaja stupio na snagu, najviše vozača upućeno je lani.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS, od 370 vozača predavanja je lani odslušalo svega 136 njih.

U MUP-u RS istakli su da se veliki broj vozača, uprkos pozivima policije, nije odazvao predavanju, zbog čega im je privremeno oduzeta vozačka dozvola.

– Vozačka dozvola je lani privremeno oduzeta od 220 vozača koji se nisu odazvali na predavanje ili nisu priložili dokaz o plaćenim troškovima za prisustvo predavanju – objasnili su u MUP-u RS.

Period oduzimanja vozačke dozvole, naglasili su u MUP-u RS, traje sve dok ne bude dostavljena potvrda o odslušanom predavanju ili dokaz da je vozač zadovoljio na provjeri poznavanja saobraćajnih propisa.

– Propisano je da se kazneni bodovi mogu izreći vozaču koji u vrijeme izvršenja prekršaja posjeduje vozačku dozvolu izdatu u BiH – podsjetili su u MUP-u RS.

Kako je navedeno u pravilniku, kazneni bodovi za saobraćajne prekršaje zastarijevaju poslije godinu, odnosno brišu se iz baze. Taj period se računa od trenutka kada vozačima bude uručen nalog za počinjene prekršaje.

S obzirom na to da ni rigoroznije kazne nisu uticale na bahate vozače, predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS Milenko Jaćimović smatra da u četvorotočkaše, čiji su vozači poznati po jurnjavi, treba da bude ugrađen uređaj za ograničivanje brzine.

– U protekle tri godine konstantno raste broj onih koji vozilima upravljaju pod dejstvom alkohola i onih koji prekoračuju brzinu. Ta dva elementa su najčešće uključena u kažnjavanje i skupljanje negativnih bodova. Taj trend se nastavlja uprkos drastično povećanim kaznama, koje su trebale destimulativno da utiču na nesavjesne vozače – kazao je Jaćimović.

Dodao je da je značajno povećan stepen nenaplativosti kazni, pa vozači u Srpskoj zaključno sa 31. decembrom 2017. godine duguju 42 miliona KM.

– Nadležni hitno moraju nešto da preduzmu o pitanju nesavjesnih vozača, jer povećanjem kazni očigledno nije postignut željeni efekat – kazao je Jaćimović.

Prema njegovim riječima, postoje razni uređaji koji bi ograničili nesavjesne vozače, između ostalog, onemogućili ih da voze ako se u vozilu osjeti miris alkohola.

– Osim toga, trebalo bi uvesti i češće, a iznenadne policijske kontrole. To su sve stvari koje se rade u Njemačkoj, Švedskoj, Norveškoj i drugim zemljama. Oni su takođe vidjeli da same kazne neće riješiti problem – istakao je Jaćimović.

 

Kćerka supermodela osvaja naslovnice

 

Kćerka slavne manekenke Sindi Kraford, Kaja Gerber postaje sve traženije lice u svijetu mode, a to dokazuje i saradnja sa čuvenim “Vogom”.

Šesnaestogodišnja Kaja Gerber dobila je ponudu za saradnju sa najprestižnijim modnim magazinom u svijetu. Iako se već pojavljivala na naslovnici ovog magazina sa svojom mamom Sindi, Kaja je ovog puta glavna zvijezda.

Lijepa manekenka je pozirala sama ispred objektiva poznatog fotografa Davida Simsa, odjevena u ružičasti top sa naborima i mini suknju koja je otkrila njene duge noge.

Nakon što su vidjeli ovu fotografiji, mnogi su zaključili da je Kaja prava nasljednica svoje mame.

Koliko ova tinejdžerka postiže uspjeha govori činjenica da ona pored aktuelne naslovnice krasi i novi broj poznatog “Love” magazina.

(Glas Srpske)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend