Kazne idu i do 10.000 KM: Građani pozvani da prijavljuju odstupanja i promjene cijena

Kantonalni tržišno-turistički inspektori, s ciljem zaštite interesa potrošača u Kantonu Sarajevo, provode pojačane kontrole kretanja cijena na tržištu, u skladu sa odlukama Vlade Federacije BiH i Kantona Sarajevo o mjerama neposredne kontrole cijena u odnosu na propisane marže za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode, kao i naftu i naftne derivate.

Prema podacima Inspektorata tržišno-turističke inspekcije, tokom februara 2022. godine u odnosu na primjenu Zakona o kontroli cijena, te odluka Vlade FBiH o mjerama neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice, druge proizvode, te naftu i naftne derivate, izvršeno je ukupno 57 inspekcijskih nadzora, te je radi utvrđenih nepravilnosti izdano 29 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 14.200 KM.

Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS napominju da subjekti kontrole u prekršaju ostaju i dalje pod nadzorom inspekcije radi uspostavljanja discipline u primjeni propisa, a s krajnjim interesom zaštite potrošača KS.

Od navedenog broja izrečenih prekršajnih naloga njih 18 se odnosilo na kršenje odluka Vlade FBiH o mjerama neposredne kontrole cijena u odnosu na propisane marže za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode, kao i naftu i naftne derivate, te dva na Odluku o mjerama neposredne kontrole cijena određenih proizvoda od interesa za KS, utvrđivanjem marži, a ostatak se odnosi na nepridržavanje drugih odredaba Zakona o kontroli cijena FBiH – rečeno je iz KUIP-a za Fenu.

Podsjećaju da su pravne i fizičke osobe obavezne utvrditi i primjenjivati marže tako da ne prelaze visinu marži tih proizvoda u procentualnom iznosu na dan 31. decembra 2020. godine.

Ova obaveza odnosi se na pšenično brašno i sve vrste hljeba od pšeničnog brašna, mlijeko i tekući jogurt 2,8 posto mliječne masti, svježa jaja, šećer kristal bijeli, so za ljudsku ishranu, rižu, tjesteninu, margarin i biljnu mast, sve vrste svježeg mesa i ribe, mesne konzerve, riblje konzerve, jestivo ulje suncokretovo, formule za dojenčad i formule nakon dojenja, pelene za jednokratnu upotrebu za djecu i odrasle, deterdžent za veš u prahu , deterdžent za suđe tečni i sapun – navode iz KUIP-a.

Pored toga, dodaju da je privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na veliko naftnim derivatima propisana maksimalna veleprodajna marža u apsolutnom iznosu u visini od 0,06 KM po litru derivata, te se privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima propisuje maksimalna maloprodajna marža u apsolutnom iznosu u visini od 0,25 KM po litru derivata.

Pozivaju sve subjekte nadzora, a posebno velike trgovačke centre na strogo poštivanje Zakona o unutrašnjoj trgovini, Zakona o zaštiti potrošača, Zakona o kontroli cijena, kao i navedenih odluka, s obzirom na to da će se za svaku utvrđenu nepravilnost i nezakonitost i dalje djelovati represivno, odnosno izdavanjem prekršajnih naloga.

I građane KS pozivamo da sva eventualna odstupanja i promjene cijena prijave nadležnom inspektoratu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS – poručili su.

Za nepridržavanje donesenih mjera Zakon o kontroli cijena predviđa novčanu kaznu za pravna lica u iznosu od 1.000 KM do 10.000,00 KM, za odgovorno lice u pravnom licu od 250 KM do 2.500 KM, te od 500 do 1.500 KM za fizičko lice koje ima registriranu djelatnost.