Lokalne vijesti

Karakaš: Zaraženi iz Viteza i G.Vakufa/Uskoplja nemaju izraženih simptoma i ostaju doma

Na području Kantona Središnja Bosna, tijekom jučerašnjeg dana, testirana je 21 osoba, od kojih je 19 bilo negativnih i 2 pozitivne.

Jedna od te dvije osobe je supruga prvooboljelog iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja, dok je druga osoba vezana za klaster Tuzla i radi se o muškarcu koji živi u Vitezu.

Rekao je to Sead Karakaš, direktor Zavoda za javno zdravstvo KSB, dodajući kako su tijekom noći poslali još 12 dodatnih uzoraka i svih dvanest uzoraka, koji su se odnosili na kontakte ranije spomenutih osoba, je negativno.

„Mi ne prestajemo s istragom, nastavit ćemo istraživati nove kontakte, pratiti, testirati, ali ona mjera koja nam je najvažnija jest identificirati sve kontakte i staviti ih u samoizolaciju, kako oni ne bi bili rizik za okruženje“, kazao je Karakaš.

Vrlo značajno je, kaže, dobiti sve informacije gdje se svaka od osoba koje su pozitivne ili su u kontaktu s pozitivnim kretala prethodnih dana. Na osnovu toga možemo dobiti jasnu sliku o svemu.

Karakaš navodi kako kod zaraženih osoba iz Viteza i G. Vakufa/Uskoplja nema izraženih simptoma i oni, prema protokolu Zavoda za javno zdravstvo, ostaju u svome domu, gdje će, ukoliko se simpotomi pojave, dobiti odgovarajuću njegu od strane timova za kućno liječenje domova zdravlja. „Ukoliko dođe do pogoršanja kliničke slike, onda idu u jednu od bolnica koje im stoje na raspolaganju“, zaključio je Sead Karakaš, direktor Zavoda za javno zdravstvo KSB.  

Poslušajte i što je u izravnom telefonskom javljanju za Radio Vitez rekao dr. Sead Karakaš, u kojem je ponovio objavljene podatke, ali i ukazao zašto se u javnosti ne trebaju objavljivati imena zaraženih, na koji se način dolazi do njihovih kontakata, te koliko su važni simptomi, koji određuju kako će se medicinski postupati sa zaraženom osobom…

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend