Lokalne vijesti

Karakaš: Nema potrebe za bolničkim liječenjem zaraženih

Na području Kantona Središnja Bosna aktivna su dva klastera, do sada je testirano 95 osoba, od kojih je 12 pozitivnih uzoraka.

U klasteru Tuzla je i slučaj zaraze u Vitezu, gdje je nakon jučerašnjih testiranja, otkriveno još pet pozitivnih slučajeva. „Radi se isključivo o članovima domaćinstva prvozaražene osobe“, izjavio je Sead Karakaš, direktor Zavoda za javno zdravstvo KSB, dodajući kako se testiranja i ispitivanja mogućih kontakata na tom lokalitetu još uvijek provode.

Drugi je klaster Gornji Vakuf/Uskoplje, gdje su pored prva dva slučaja obolijevanja, evidentirana još dva slučaja zaraze, a radi se o susjedu i prijatelju obitelji koja je već bila zaražena.

Medicinski timovi i iz Viteza i iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja, koji su imali izravan kontakt s potvrđenim slučajevima zaraze su testirani i svi su negativni.

Nema potrebe za bolničkim liječenjem

Kako smo naveli, do sada je na području Kantona Središnja Bosna broj ukupno testiranih 95, od čega je 12 pozitivnih uzoraka, a dr. Karakaš napominje kako je jako važno reći kako oboljelih još uvijek nema, svi su bez simptoma, samo je jedan slučaj pokazivao neke blage simptome, koji su se povukli, tako da nije bilo potrebe za bolničkim liječenjem, nego se sve rješavalo u kućnim uvjetima, s timom kućnog liječenja.

Kada je u pitanju od ranije poznati klaster Konjic, dr. Karakaš naglašava kako su provedene sve potrebne radnje, testirano je jako puno ljudi i nema novozaraženih. „Njima samoizolacija istječe u nedjelju. Cijelu zgradu koja je u samoizolaciji ćemo pustiti, osim zaraženog, kod kojeg moramo provesti dodatne procedure kako bismo potvrdili da i on može izaći. Prema proceduri, moramo imati dva negativna brisa u razmaku od 48 sati i ako budu negativni i on će biti slobodan“, kazao je Karakaš.

Što se tiče tvornice u kojoj je zaraženi radio, taj je prostor dezinficiran i sada je siguran, završena je i 14-todnevna izolacija zaposlenika, a sada preostaje da firma organizira svoj proces rada.

Testiranje u Kantonu Središnja Bosna

Na upit o mogućem tesiranju na području KSB, dr. Karakaš kaže da za to postoje određeni preduvjeti. „Da bismo mi vršili testiranje, morali bismo imati ovlašteni laboratorij, odgovarajuću opremu i ljude koji su obučeni. U taj proces smo krenuli, ali on će trajati i ne možemo očekivati tako brzo da ćemo mi u KSB biti osposobljeni za takvu vrstu testiranja“, kazao je direktor Zavoda za javno zdravstvo KSB, Sead Karakaš, zahvaljujući KCU Sarajevo na ažurnosti u dosadašnjem radu i brzini testiranja uzoraka, poslanih iz Travnika.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend