Regionalne vijesti

Karađorđevići od Crne Gore traže da im se vrati Sveti Stefan

Princ Aleksandar Karađorđević i njegova supruga Katarina traže da im bude vraćena kompletna zemlja na ostrvu Sveti Stefan, jer je dvorište od 13.293 metara kvadratnih tog grada hotela obilježeno za restituciju srpskoj kraljevskoj porodici.

 

Riječ je o dvorištu grada hotela između luksuznih vila koje se nalaze na ostrvu, prenose crnogorski mediji.

Karađorđevići su restitucijom obuhvatili i vilu Miločer, gotovo kompletan Miločerski park, te parcele u Pržnu, na kome je izgrađen hotel “Kraljičina plaža”, kao i one na kojima se planira izgradnja depadansa budućeg hotela.

Restitucijom je obuhvaćen i zemljišni kompleks od gotovo 5.000 metara kvadratnih iznad Miločerskog parka, koji je trenutno uknjižen na Prvu banku, porodice Đukanović.

Princ Aleksandar Drugi Karađorđević, Katarina Karađorđević i ostali nasljednici su posredstvom svojih advokata još 7. aprila 2005. podnijeli zahtjev da se vrati cjelokupna imovina Karađorđevićima u Crnoj Gori.

Imovinu pored ljetnjikovca – sadašnje vile Miločer, pomoćnih objekata i zemljišta u Miločeru, vinograda, obora, vrtova, pašnjaka, u okolini, čine i plac sa rodnom kućom kralja Aleksandra na Cetinju i dvorac “Ljeskovac” na Rijeci Crnojevića.

Komisija za povrat i obeštećenje opštine Budva odbila je zahtjev Karađorđevića 2007, a potom je, nakon prebacivanja nadležnosti na Regionalnu komisiju za povrat u Baru, ponovljena odluka budvanske komisije.

Karađorđevićima je imovina oduzeta 8. marta 1947. godine odlukom tadašnje Narodne skupštine FNRJ.

(Blic)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend