Kaos u zračnom prometu sve gori: “Nikada nismo doživjeli ništa slično”

Praktično svi najveći europski aerodromi ostali su zatvoreni treći uzastopni dan u subotu dok se golemi oblak vulkanskog pepela s Islanda kreće ka jugu i istoku širom kontinenta. Milijuni zračnih putnika zarobljeni su na aerodromima širom Europe nakon što je u petak otkazano oko 16.000 letova, javio je BBC. Britanija i Irska uvele su zabrane letova, upozoravajući u subotu na “pogoršane uvjete”.
Avioprijevoznici gube oko 200 milijuna dolara dnevno zbog prekida komercijalnih zračnih putovanja bez presedana.
“Trenutne prognoze pokazuju da se situacija u subotu pogoršava”, priopćila je Nacionalna služba Velike Britanije za zračni promet (NATS).
Najprometniji europski aerodromi, uključujući londonski Heathrow, Frankfurtski aerodrom i pariški Charles de Gaulle, ugroženi su otkazivanjima letova.
Svih 16 međunarodnih aerodroma u Njemačkoj u subotu je zatvoreno a nacionalni avioprijevoznik Lufthansa otkazala je sve letove najmanje do 20 sati u subotu, priopćio je glasnogovornik kompanije.
“Nikada nismo doživjeli nešto nalik na ovo”, izjavio je on i dodao da nijedan avion Lufthanse trenutno nije u zraku bilo gdje u svijetu.
Pošto nisu bili u stanju da se ukrcaju na letove, putnici širom sjeverne Europe pokušavali su se domoći drugih sredstava transporta, puneći vozove, autobuse i trajekte.
Željeznička služba koja povezuje francusku i englesku stranu La Manchea priopćila je da nikada nije bilo toliko putnika u jednom danu i da su svi vlakovi u potpunosti rezervirani do ponedjeljka.
Velika zona zabranjenih letova također znači da će neki svjetski lideri imati poteškoća da prisustvuju pokopu poljskog predsjednika u nedjelju.
Njemačka kancelarka Angela Merkel morala je sletjeti u Portugal na neplaniranu destinaciju tijekom noći na putu kući iz Sjedinjenih Država, dok je prekid također prisilio na otkazivanje inauguracijskog leta iračke nacionalne aviokompanije Iraqi Airways iz Bagdada do Londona.
Američka pop zvijezda Whitney Houston bila je prisiljena da se ukrca automobilom na trajekt od Britanije do Irske nakon što je let njenog aviona bio otkazan.
Prometni kaos osjetio se čak i u Aziji, jer su desetine letova prema Europi otkazane u Australiji, Indiji, Kini, Japanu i Singapuru. (Fena)