Kantonalni sud u Novom Travniku: Europski dan pravde 2023. godine

U povodu obilježavanja Europskog dana pravde u 2023. godini, Kantonalni sud u Novom Travniku uz suradnju i podršku Centra ženskih prava Zenica organizirao je Okrugli stol na temu ”Femicid – ubojstva žena i Novi pomagački resurski – Mreža 4P”.

Okrugli stol održan je u Etno selu Čardaci u Vitezu, a tema Okruglog stola okupila je predstavnike Kantonalnog suda u Novom Travniku – (Kantonalnog tužiteljstva), Ministarstva unutarnjih poslova (policija), kao i predstavnike Centra za socijalni rad, medije i druge. Ova prevažna tema je često na marginama, ali uslijed događaja koji vrlo često potresaju Bosnu i Hercegovinu, ali i region javlja se potreba institucionalno govoriti o femicidu.

Na Okruglom stolu govorilo se o iskustvima i praksama u sudovima iako je sud zadnja istanca kada je u pitanju nasilje nad ženama.

U prilozima poslušajte više o samoj temi i Okruglom stolu:

”Dan pravde će pomoći 800 milijuna građana u 47 zemalja članica Vijeća Europe da budu bolje informirani o njihovim pravima i o tome kako funkcionira pravosudni sustav”

Europski dan pravde ustanovljen je 5.6.2003. godine od Vijeća Europe i Europske komisije. Obilježava se svake godine u mjesecu listopadu s ciljem približavanja pravosudnog sustava građanima, kako bi im se učinio dostupnijim, ali i da im se pruži mogućnost boljeg razumijevanja svojih prava kao i da upoznaju sredstva koja im stoje na raspolaganju radi ostvarivanja njihovih prava.

Svrha ovog dana i okupljanja je da educira i informira opću populaciju o njihovim svakodnevnim pravima te da okupi stručnjake iz pravne oblasti kako bi razmijenili informacije iz oblaski građanskih prava i susreli se sa korisnicima sudova.