Regionalne vijesti

KAKVA NAS JESEN ČEKA? Sljedećih tjedana vrijeme uopće neće biti tipično za ovo doba godine

Iako se kalendarska jesen približila, nismo to previše osjetili jer su u rujnu vladale većinom ljetne vremenske prilike. Već jučer popodne kiša je oprala pojedine dijelove Hrvatske, a ni ponedjeljak nije donio poboljšanje – temperature su pale, a kiša i dalje pada.

Kakvo nas vrijeme očekuje ove jeseni?

Kiša bi do sutra trebala popustiti pa bi trebalo biti djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku koja će povremeno donijeti oborine. Jutarnje temperature zraka u kopnenim će se predjelima kretati između 10 i 14°C, u morskim od 15 na sjevernom do 21°C na južnom Jadranu. Najviše dnevne temperature bit će od 19 do 23°C na kopnu te između 22 i 26°C na moru.

Srijeda će također biti djelomice sunčana uz umjerenu naoblaku, snažniju u Dalmaciji, gdje se očekuju kiša i lokalni pljuskovi. Jutro će u kopnenoj Hrvatskoj biti svježe, s temperaturama zraka između 7 i 13°C, na moru će biti osjetno toplije, od 14 do 21°C. Najviše dnevne temperature na kopnu će biti između 16 i 19°C, a na moru od 20 do 25°C.

Hrvatski hidrometeorološki zavod prognozira stabilnije vrijeme do kraja tjedna, no jutarnje temperature bit će u blagom padu – neće rasti iznad deset stupnjeva Celzijevih.

Dugoročna jesen bit će topla

Prema dugoročnoj prognozi koju donosi meteorolog RTL-a, u rujnu i listopadu možemo očekivati povremene oluje, no bez obzira na to mjeseci pred nama trebali bi biti topliji od uobičajenog. Najizraženiji signal te topline vidljiv je baš u mjesecima koji su pred nama, listopadu i studenome. Tada će biti veće odstupanje od prosjeka nego sada u rujnu.

Jesen će biti uobičajeno kišna, čak i malo sušnija u nekim krajevima.

AccuWeather je prije mjesec dana najavio toplu i većinom suhu jesen, za koju je zaslužan razvoj anticiklone preko Sredozemlja. Područje visokog tlaka zadržavat će oluju sjevernije i ograničiti padaline u cijeloj regiji.

Temperatura zraka ove jeseni bit će sličnija onima koje prevladavaju u kasnom ljetu, a takvo će vrijeme prevladavati u većem dijelu Europe. Uglavnom suho i iznadprosječno toplo vrijeme trajat će sve do sredine listopada. Nakon toga temperature će ipak biti tipične za to vrijeme godine.

Prognostičari najavljuju manje padalina nego inače, ali možemo očekivati oluje koje će se pojavljivati zbog iznadprosječno toplog zraka, navodi AccuWeather.

(net.hr)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend