Vijesti iz BiH

Kakva jesen očekuje građane Bosne i Hercegovine

Zaoštravanje političkih i ekonomskih odnosa između zemalja Europske unije i Rusije zbog rata u Ukrajini, moglo bi eskalirati najesen novim valom poskupljenja, koji neće zaobići ni Bosnu i Hercegovinu. Energetska kriza pogodit će i razvijene europske zemlje, a siromašne zemlje, među kojima je Bosna i Hercegovina, postat će još siromašnije uslijed bumerang efekta sankcija prema Rusiji. Po svemu sudeći, čeka nas vrela jesen i nova, još veća poskupljenja.

Najavljene sankcije Europske unije na uvoz ruske nafte i najavljeno preusmjeravanje energenata na istok kao kontraodgovor imat će za posljedicu još veću globalnu krizu. Plaše li se građani novih cjenovnih udara? U Udruženju za zaštitu potrošača ”Futura” na odgovornost pozivaju nadležne vlade da reaguju i mjerama ublaže poskupljenja, javlja BHRT. ”Ono što nam se sada događa je odricanje od svega i svačega i to treba sasjeći u korijenu i spriječiti. Nismo na to spali da pričamo o prezivljavanju. Onda nam zaista nema spasa. Mi moramo pričati o kvalitetu življenja”, kaže Marin Bago, Udruženje za zaštitu potrošača ”Futura” Mostar Zabrinjavajuće je što se aktualnoj krizi ne nazire kraj i što su poskupljenja neminovna, upozoravaju energetski stručnjaci. Pogoršanje ekonomske krize u Njemačkoj dovest će, kako kažu, do pada industrije i gubitka radnih mjesta za građane Bosne i Hercegovine koji tamo rade. ”Ovo poskupljenje energenata će se preliti i na industriju. Industrija će manje proizvoditi, transport će manje transportirati i bit će već sada manja nestašica određenih roba koje dolaze iz Kine i drugih zemalja”, ističe Davor Štern, stručnjak za energetiku ”Svaka promjena cijene negativno će uticati na gospodarstvo. Nemamo namjeru povećati cijenu električne energije. To je sigurno i pod našom kontrolom.

Cijena je najniža u ovom dijelu Europe i Europi”, navodi Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Velika je vjerovatnoća da će biti nastavljen rast cijena nafte i naftnih derivata, ali i plina. Ekonomski analitičari smatraju da nema političke volje da se ukinu akcize na gorivo i na taj način pomogne građanima. Saša Grabovac, direktor Udruženja ekonomista “SWOT”, kaže: ”U svakom slučaju posljedica će biti, poskupljenja će se nažalost nastaviti u kojoj mjeri, kojim intenzitetom i kojom brzinom zavisit će od mjera koje bude preduzela EU i neka druga politička tijela na globalnom nivou.“ ”Očekujem da će najveći negativni efekt iskusiti sektor proizvodnje u BiH koji tradicionalno najviše zavisi od energenata, ali moguće je da dođe do značajnog rasta cijena usluga”, navodi Admir Čavalić, ekonomski analitičar. Stručnjaci smatraju da će dalji razvoj globalne energetske krize zavisiti od toga kako će biti podijeljene karte na ekonomskom i geopolitičkom nivou do jeseni i da li će biti završen rat u Ukrajini.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend