Kako uzgojiti eko lubenicu u vlastitom vrtu

Lubenica (lat. Citrullus lanatus) je jednogodišnja zeljasta biljka koja potječe iz Afrike. Može se kategorizirati i kao voće i kao povrće. U voće se može uvrstiti zato što raste iz sjemena, ima sladak okus i osvježavajuća svojstva.

Iz botaničke perspektive lubenica spada u povrće – u porodicu tikvovki koja, između ostalog, obuhvaća krastavce i bundeve. Povrće je i zato što njezin životni ciklus traje jednu sezonu, za razliku od voća koje se smatra plodom višegodišnjih nasada. Lubenici pogoduje topla klima, a osjetljiva je na niske temperature. Prilikom sadnje nužno je da temperatura tla bude iznad 15 stupnjeva. Zato je sredina svibnja najpogodnije doba za njezin uzgoj.

Lubenica – zaštitnica zdravlja i mladosti

Oko 92% sastava lubenice čini voda, a ostatak je natopljen hranjivim tvarima koje pozitivno utječu na organizam.

Ova visoko nutritivna namirnica puno je više od običnog osvježavajućeg ljetnog zalogaja.

  • Prepuna je vitamina C – snažnog antioksidansa koji jača imunološki sustav u borbi protiv infekcija i virusa. Štiti tijelo od slobodnih radikala koji oštećuju stanice i uzrokuju prerano starenje. Unos vitamina C pomaže i u prevenciji alergije i astme te štiti od bolesti srca i krvnih žila.
  • Sadrži likopen – fitonutrijent koji joj daje crveno-rozu boju, a pospješuje zdravlje kostiju i srca te smanjuje rizik od raka prostate.
  • Zbog kombinacije vode i vlakana, produljuje osjećaj sitosti te potiče rad probave. Uz to siromašna je kalorijama te zbog toga je idealna namirnica za mršavljenje.
  • Lubenica smanjuje žeđ i pomaže hidrataciji tijela, što je posebno dobro u ljetnim mjesecima kada vam prijeti opasnost od dehidracije.
  • Aminokiselina citrulin koju tijelo pretvara u aminokiselinu arginin smanjuje bol u mišićima, kao i vrijeme potrebno za oporavak istih. Pozitivno djeluje na kardiovaskularni sustav i poboljšava cirkulaciju. Također, smanjuje akumulaciju masnoća u organizmu.
  • Minerali kalij i magnezij reguliraju krvni tlak i pridonose detoksikaciji organizma.
  • Vitamin A pozitivno djeluje na zdravlje očiju, pojačava imunitet, održava kožu i kosu hidratiziranom, potiče obnavljanje stanica te stvaranje kolagena i elastina. Unos vitamina A štiti od karcinoma pluća i usne šupljine.

Zasadite lubenicu u vlastitom vrtu

Kako biste uspješno posadili lubenicu potrebno je pridržavati se nekoliko pravila. Idealna temperatura za klijanje sjemena je 30 stupnjeva, dok sve ispod 15 stupnjeva nije preporučljivo. Ako se temperatura spusti ispod 10 stupnjeva, lubenica počinje poprimati žutu boju te se teško oporavlja, čak i ako se vremenski uvjeti poboljšaju. Ovoj biljci odgovara toplina, dok joj oblačno, svježe vrijeme šteti prilikom razvoja i ugrožava razvoj ploda. Lubenici osigurajte dovoljno vlage i vode, posebice prilikom razvoja, u cvatnji i prilikom procesa zametanja ploda. Količinski, potrebno joj je 300 do 400 kubičnih metara vode na hektar usjeva, sve dok se ne formira plod. Ako sadite u vlastitom vrtu to je 30 do 40 litara vode na 1 kvadratni metar usjeva. No, 2 do 3 tjedna prije nego plod potpuno sazre, prekida se opskrba vodom. Dakako, ova biljka ne može izrasti na bilo kakvom tlu. Ono se mora poorati kako bi bilo rahlo, hladno i suho, dok se kiselost tla treba se kretati između 5 i 5,5 pH. Dobro bi bilo da je površina na kojoj želite uzgojiti lubenicu kao predusjev imala krumpir, papriku, rajčicu ili travu. Zato se preporučuje mijenjanje plodoreda svake 4 godine. Svojoj lubenici osigurajte tlo s najmanje 2,5% humusa uz 30-50 t/ha (organskog) stajskog gnojiva prilikom osnovne gnojidbe. Prije sjetve, usitnite gornji sloj zemlje, a na rahlom dijelu ostavite sitne grudice kako bi zadržavale vlagu u tlu te pogodovale razvoju korijenja i same biljke. Rahlite i navodnjavajte redovno.

Uzgoj lubenice u niskim tunelima

Postoji nekoliko načina uzgoja lubenice, a jedan od najpopularnijih je u niskim tunelima. U krajevima gdje temperature nisu uvijek idealne za sazrijevanje, ova metoda postiže odlične rezultate. U zemlju namijenjenu za uzgoj postavlja se folija. Svakih sedamdesetak centimetara potrebno je probušiti otvor u koji se stavlja sjeme (ili sade sadnice). Potom se one prekriju folijom koja podsjeća na niski tunel, visine otprilike pola metra. Ostavite otprilike jedan metar razmaka između redova. Ako je temperatura visoka, potrebno je povremeno provjetravati. Ovakav način uzgoja pomaže biljci da se prije razvije i bude otpornija na štetočine i bolesti. Kako biste njegovali lubenicu, redovno plijevite tlo od korova, ali imajte na umu da međuredno kultiviranje nije neophodno ako ste sadili na foliji. Zalijevajte je jednom tjedno. Bolji učinak će imati jedno obilno navodnjavanje, nego svakodnevno, ali oskudno zalijevanje, zbog kojeg se biljka može razboljeti. Kao i druge biljke iz porodice tikvovki, lubenice mogu napasti bolesti poput plamenjače i pepelnice. Pravovremene sadnja i sjetva smanjit će mogućnost pojave bolesti, a kao mjera predostrožnosti savjetuje se sadnja u širokim plodoredima. Nakon 2 i ½ do 3 mjeseca, vaša će lubenica sazreti. Iako danas postoji velik broj sorti ove zdrave biljke, rast i zrioba povezani su isključivo s brojem sunčanih dana. Lubenicu berite ujutro – slobodno je uberite ručno ili nožem odrežite plod od stabljike. Najbolje je konzumirati je samu – bez dodataka drugog voća – i dobro rashlađenu. Tako ćete, uz sve zdrave dobrobiti koje ova jedinstvena simbioza voća i povrća sadrži, svome organizmu priuštili i odlično osvježenje!