Zanimljivosti

Kako spriječiti pucanje cijevi zbog hladnoće

Iznimno niske temperature koje su ovih dana okovale su BiH i regiju mogu stvoriti veliku štetu na vodnoj infrastrukturi, ali i u domovima i vikendicama građana.
Na niskim temperaturama može doći do smrzavanja vode na priključnim vodovima prema potrošačima, što može uzrokovati pucanje stakla vodomjera i spojne cijevi.
Stoga se potrošačima preporučuje sljedeće:
• Potrošači moraju voditi računa o tome da instalacije ne ostavljaju na duže vrijeme (odlazak na put) bez nadzora u stanju napunjenosti sistema vodom, a bez protoka, kako bi se na internim instalacijama spriječilo smrzavanje.

• Postoji mogućnosti zaleđivanja internih vodovodnih instalacija ako nisu ugrađene na propisanoj dubini i ako u vrtnim slavinama koje su montirane iznad vodomjernog okna nije ispuštena voda. U uvjetima niskih temperatura poželjno je da potrošač vrši redovan pregled vodomjernog okna, osigura to da je poklopac zatvoren, a u slučaju ekstremno niskih temperatura potrebno je zaštititi instalacije unutar vodomjernog okna zaštitnim sredstvima (priručna su deke i tkanina, a propisana staklena vuna i sl.).

• Potrebno je pripaziti da se vodomjeri ne smrznu te da ne dođe do pucanja stakla na brojilu na priključnim vodovima u podrumskim prostorijama koje nisu grijane, posebno u prostorima koji imaju nezaštićene otvore (razbijene podrumske prozore).

• Potrošači koji imaju vodomjerne ormariće u vanjskim zidovima objekata trebaju ih pregledati i po mogućnosti zaštititi od smrzavanja (naročito ako grijaći elementi unutar ormarića ne rade ili nisu ugrađeni).

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend