Kako se zaštiti od krađe?

Krađa automobila je danas nažalost vrlo česta pojava. Svjedoci smo raznih priča o ukradenim i obijenim autima. Statistike pokazuju da do krađe najčešće dolazi zbog ne razmišljanja i bezobzirnosti. Sljedeći savjeti sa zdravom dozom logike i predostrožnosti će Vam pomoći da izbjegnete da se krađa i obijanje auta desi i Vama.

• Zaključavajte svoj automobil čim sjednete u njega. Lopovi više nemaju obzira ni straha, tako da se znalo desiti da presretnu vozilo i uz prijetnje vatrenim oružjem otmu automobil. Mnogo manja je vjerovatnoća da Vam na semaforu neko otme, ili upadne vozilo ukoliko su sva vrata zaključana.

 

• Također uvijek zaključavajte svoj automobil kada se udaljavate od njega. Bez obzira što se planirate udaljiti od automobila na samo 3 minute da platite gorivo ili kupite sok. Zatvorite prozore i šiber, te aktivirajte alarm ukoliko ga vozilo posjeduje. Lopovi uvijek traže najlakšu priliku za krađu, te ukoliko se nađu u Vašoj blizini će teško odoljeti otključanom automobilu ili otvorenom prozoru.

• Nikada ne ostavljate ništa vrijedno na vidnom mjestu. To uključuje i kovanice, sunčane naočale, jakne, tašne, torbe i sl. Vrijedne stvari kao što su lapotpi, kamere i sl. ne treba ni spominjati. Ovo je pogotovo slučaj ukoliko svoje auto ostavljate na parkingu preko noći. Ne želite izgubiti staklo ili ujutro pronaći iskrivljena vrata radi torbe ili jakne zar ne?

• Veoma je poželjno da ugradite dodatnu zaštitu na Vaš automobil. Lopovi mogu obiti svako auto, ali uvijek će potražiti ono koje im omogućava krađu u što manje vremena i sa što manje rizika. Stoga je najbolje da ih natjerate da umjesto Vašeg potraže drugi.

• Ukoliko ste u mogućnosti parkirajte svoje vozilo blizu kompanija ili zgrada koje imaju kamere ili noćne čuvare. Nijedan lopov ne želi da privuče preveliku pažnju niti da bude snimljen na sigurnosnoj kameri.

• Uvijek kada izlazite iz auta, ukoliko imate radio sa pločicom koja se može skinuti, obavezno sklonite istu. Preporučljivo je da je ponesete sa sobom, ukoliko mislite da Vas je potencijalni lopov primijetio kako je samo sklanjate u pretinac ili pod sjedište.