Kako pobjeći s Googlea?

Svi vole potajno pretražiti svoje ime na Googleu, ali što ako pretraživanje pokaže rezultate koji vam se ne sviđaju? Kako ukloniti materijal s pretraživača ako je on štetan za vas i vaš posao, postalo je pitanje dobrog upravljanja odnosima s javnošću. Zlonamjeran novinski članak ili blog mogao bi ugroziti vaš biznis, posebno u industrijama izgrađenima na povjerenju kao što je financijska, piše Lider Press. Nađete li se u takvoj situaciji, nekoliko je načina na koje možete ukloniti štetan materijal s interneta. Za to treba primijeniti dokazane strategije kriznog komuniciranja. Neke od njih osmislio je portal Allaboutpublicrelations:

1. Obratite se ljudima koji financiraju publikaciju, dakle izdavačima, urednicima, producentima i, najvažnije, pravnim savjetnicima. Nabrzinu istražite na internetu tko je vlasnik web-stranice ili publikacije koja vam je naštetila. Većina ljudi kontaktira s autorom članka nađe li se u toj situaciji, no treba se žaliti onima koji kontroliraju tok novca. U obraćanju njima morate navesti razlog netočnosti članka i, još važnije, objašnjenje kako je financijski naštetio vašem biznisu. Ne možete li prikazati financijski gubitak nastao objavom tog članka, nećete to uspjeti ni na sudu ni kod izdavača.
2. Shvatite razliku između klevete i mišljenja. Ako bloger napiše da smrdite, ne možete ga tužiti kako biste pobili njegovu priču. Međutim, napiše li članak koji sadrži pogrešne činjenice koje vas optužuju za nedjela i štetu nanesenu vašoj tvrtki, imate pravne osnove za uklanjanje tog članka. Nećete uvijek morati angažirati odvjetnika da biste to postigli. Katkad je pismo s oštrom reakcijom koje sadrži nabrojene elemente dovoljno da privuče pozornost izdavača.
3. Nemojte čekati. Odmah kontaktirajte s vlasnikom web-stranice. Što dulje ta stranica stoji, pretraživači imaju više vremena za njezino indeksiranje. Kad se indeksira i vidljiva je na prvoj stranici Googlea, mnogo ju je teže ukloniti.
4. Google će prestati indeksirati stranicu ako možete dokazati da prikazuje privatne informacije poput broja osobne iskaznice, no uključuje li druge stvari, morate mu ih objasniti. Žalbe pretraživačima obično ne donose željeni učinak.
5. Novim sadržajem pogurajte članak s prve Googleove stranice. Postoji druga strategija kojom možete ukloniti članak s prve stranice – pisanje vlastitog bloga ili materijala. Da bi uspjela, morate osigurati da materijal bude indeksiran i da optimizacija pretraživača bude dobra.
6. Kad uspijete ukloniti članak, morate obavijestiti pretraživače da ta stranica više ne postoji i da je prestanu indeksirati. Potreba za tim oblikom krizne komunikacije bit će sve veća jer sve više novinskih agencija i blogera objavljuje članke na internetu. Ako je članak netočan, nemojte se bojati uzvratiti. Pritom pazite da se ne upustite u borbu zbog nečijeg mišljenja, koje je zajamčeno Ustavom, jer bit će to borba s vjetrenjačama.

(Biznis.ba )