Zanimljivosti

Kako pobijediti depresiju i usamljenost tijekom božićnog razdoblja

Tijekom božićnih blagdana, koji bi trebali biti najmirnije i najsretnije razdoblje u godini, sve je veći broj onih koji upravo tada osjećaju nemir, usamljenost i tjeskobu. Mnogi kažu kako im dani Božića te konzumerističko i slavljeničko ozračje koje se tada stvara postaju izvor traume, nezadovoljstva, anksioznosti, čak i depresije. 

 

Odgovornost za to uvelike snose i mediji.

U vrijeme blagdana medijski sadržaji prepuni su prizora savršenog Božića i sretnih obitelji u kojima vladaju radost, sklad i obilje, što je daleko od stvarne slike svijeta u kojem živimo.

Zbog nemogućnosti dostizanja takvog ideala, mnogi se osjećaju frustrirano, depresivno i usamljeno.

Neki od njih nemaju obitelj i prijatelje u blizini, neki su izgubili voljenu osobu pa nemaju s kim provesti blagdane, a neki i sami dolaze iz problematičnih obitelji pa radije biraju samoću u božićno vrijeme.

Problem usamljenosti i depresije u božićno vrijeme sve je prisutniji i među mladima.

Milenijalci – sve usamljeniji tijekom blagdana

Iako često mislimo da samo starije osobe muče usamljenost i tjeskoba u blagdansko vrijeme, taj problem sve češće pogađa i mlađe generacije, poznate kao milenijalci.

Istraživanje je pokazalo da jedna od deset osoba u dobi od 25 do 34 godine nema s kim provesti Božić, a kad je riječ o starijim ljudima, jedna od dvadeset osoba Božić provodi sama.

 Svake godine stvara se dodatni pritisak da svi budemo sretni i okruženi ljubavlju, zbog čega se ja u to vrijeme zapravo osjećam najusamljenije. Mediji stvaraju savršenu sliku obiteljskog Božića i taj nedostižni ideal čini me jako nesretnom. Moja depresija i tjeskoba postaju najkritičnije upravo – u prosincu, kaže 24-godišnja Britanka Caitlin Maggs.

Vrijeme božićnih blagdana najtjeskobnije je razdoblje u godini i zato što mnogi tada pretjerano razmišljaju o tome kako su proveli godinu koja je na izmaku, o svojim dostignućima i o tome što su mogli učiniti bolje.

Savjeti za sretniji i mirniji Božić

Donosimo vam nekoliko savjeta kako promijeniti percepciju blagdana da se ne biste osjećali usamljeno i tjeskobno.

1. Odbacite ideju o „savršenom“ Božiću

Ako ste frustrirani i tjeskobni te se osjećate još usamljenije dok pratite božićne sadržaje na TV-u, internetu, društvenim mrežama, zašto ih jednostavno ne isključite?

A ako neke od sadržaja i ne možete izbjeći, nemojte im pridavati važnost.

Budući da vam mediji i okolina ne nude stvarnu sliku Božića, u startu odbacite potrebu da vaš Božić bude „idealan“.

Svjesno se udaljite od blagdanske „histerije“ i radije se posvetite nečem drugom, što smatrate korisnim, ili jednostavno izađite u šetnju, na svježi zrak.

2. Prisjetite se istinskog duha Božića

Prejedanje, pretjerana konzumacija alkohola, kupnja skupih darova mjesecima unaprijed, pretjerana kićenost gradskih trgova i domova…

Sve to što smo prihvatili kao sastavni dio blagdanskog „ozračja“ zapravo nas je miljama udaljilo od istinskog duha Božića.

Duh Božića možemo osjetiti samo u tišini svog srca, kojemu ne trebaju ni bogata trpeza, ni skupi darovi, ni tisuće lampica.

Ono će biti savršeno zadovoljno skromnim i jednostavnim obrokom, a neće ga zadovoljiti ni darovi, osobito ako nisu darovani od srca.

Sjetite se da je i sam Isus propovijedao skromnost i jednostavnost. Stoga, jedino kroz jednostavnost, odnosno kroz odbacivanje svega nepotrebnog i suvišnog, možete postići unutarnji mir i osjetiti istinsku radost Božića.

Kada u vaše srce uđe trajni mir, nestat će i vaša usamljenost i tjeskoba, neovisno o tome provodite li Božić sami ili s obitelji.

3. Odbacite sva očekivanja i provedite blagdane na svoj način

Odbacite sva očekivanja koja inače imate u vrijeme Božića jer vas to vodi u razočaranje, a onda i u tjeskobu i depresiju. Ne očekujte ništa ni od sebe ni od drugih.

Umjesto da se priklanjate komercijaliziranoj slici Božića, zauzmite vlastiti stav i odlučite Božić provesti onako kako vi želite.

Činite ono što vas istinski veseli i budite svoji. „Zavrtite“ svoj božićni film. Shvatite da ste sami krojač svoje sreće i da je Božić baš onakav kako ste ga vi zamislili, a ne kako ga prezentiraju božićne reklame.

4. Naučite kako biti sami, a da se ne osjećate usamljeno

Svatko od nas želi pobjeći od osjećaja usamljenosti zaboravljajući pritom da se sami rađamo i da sami i umiremo. I što više od svoje usamljenosti želimo pobjeći, to ona postaje jača prateći nas u stopu.

No dobra je vijest ta da čovjek može biti sam, a da se pritom ne osjeća nimalo usamljeno.

Sjetite se koliko ste se puta osjećali usamljeno među ljudima, čak i s članovima obitelji, a koliko ste puta u samoći osjećali ispunjenost i radost.

Veliki indijski duhovni učitelj Osho kaže kako je samoća naše najveće postignuće.

Zašto svoju usamljenost ne biste pretvorili u samoću? Umjesto da bježite od nje tako što ćete neprestano tražiti društvo drugih ljudi, makar se s njima i ne osjećali ugodno, prigrlite svoju usamljenost i zakoračite u njezinu tamu.

S vremenom će se usamljenost početi pretvarati u samoću, a vi se više nećete osjećati izdvojeno, nego ćete u srcu znati da ste dio veće i smislene cjeline univerzuma. Tada će nestati i tragovi tjeskobe i depresije.

Božić može biti prilika da spoznate tko ste vi zapravo. To može biti dan kada ćete shvatiti da ste biće koje u sebi nosi božansku iskru, da u vama postoji nešto vječno i nepromjenjivo.

Sjetite se da je Isus, čije rođenje slavimo na dan Božića, bio usamljen u svojoj misiji, sam među ljudima i često neshvaćen od drugih.

Neka vam to da dodatnu snagu da iz tame svoje usamljenosti zakoračite u svjetlo koje će vašem Božiću dati jednu novu dimenziju.
Još nekoliko savjeta:

  1. Pješačite na svježem zraku – to je lijek protiv anksioznosti.
  2. Priuštite si dovoljno sna jer umor može pogoršati tjeskobu i depresiju.
  3. Prihvatite svaki osjećaj koji se u vama javi – imate potpuno pravo biti tužni čak i na Božić, osobito ako ste izgubili nekog voljenog.
  4. Imate li neku jako dragu osobu koja nije u blizini, nazovite je i razgovarajte s njom na Božić – to će vam sigurno uljepšati dan.
  5. Ako osjećate da biste rado pomagali drugima, volontirajte –  to će vam pomoći shvatiti da nikad niste sami, ostvariti nova poznanstva i zbližiti  s nekim novim ljudima.

(www.alternativa-za-vas.com)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend