Zanimljivosti

Kako naučiti dijete da posprema igračke?

Djeca u današnje vrijeme imaju igračaka i raznih stvari više nego ikad, a to znači da njihova soba, ali i cijeli dom mogu u samo nekoliko minuta izgledati kao da je kroz njih prošao pravi tornado.

Čak i ako niste posebno „opsjednuti“ urednošću, razbacane igračke i druge stvari mogu vaš dom pretvoriti u pravi kaos u svakom smislu riječi.

Kako biste barem donekle uspjeli situaciju držati pod kontrolom, morate samo naučiti dijete kako pospremati igračke.

Naravno, nijedno dijete neće u početku željeti pospremiti igračke, posebno ne na vaš zahtjev, to će biti stvar koju će oni trebati savladati i usvojiti. Nije jedini cilj da pospremanje pretvorite u rutinu i naviku, već da ono postane dio igre.  

Kako odretiti termin pospremanja?

Hoće li pospremanje igračaka biti prije večere, prije spavanja ili neko drugo doba dana, na vama je da odlučite.

Također, nemojte očekivati čuda od djeteta. Ne samo da će trebati vremena da usvoje novu naviku, mnogo ćete puta morati ponoviti i pomoći. Budite fleksibilni! Ako je dijete izgradilo dvorac od kockica s kojim se želi igrati i sljedeći dan ili bilo što drugo, kada je s igrom gotovo, stavite igru sa strane gdje vam neće smetati, a bit će lako dostupno djetetu.

Kako bi što lakše i dijete, ali i vi savladali nove navike, evo nekih vrlo zanimljivih savjeta i metoda koje možete primijeniti.

Zabavno pospremanje

Pospremanje može biti dio igre. Kod mlađe djece (do 3 ili 4 godine) sam koncept pospremanja igračaka u kutiju (kockice i sl.) može biti zabavan. Vi mu pokažite i pomognite s pospremanjem nekih kompliciranijih stvari.

To možete učiniti uz pjevanje pjesmice o pospremanju igračaka. Kod djece starije od četiri godine možete primjenjivati način igre i učenja. Primjerice, uz pospremanje, slažite igračke po bojama, veličini, neka ih dijete broji ili se natječite u mjerenju vremena tko će prije pospremiti.

Iskoristite djetetove interese i na taj način dijete će biti zabavljeno, nešto će naučiti i na kraju obaviti traženi zadatak.

Zadatak po etapama

Ponekad, ako zaista mnogo toga treba pospremiti, dijete se može osjećati preopterećeno zadacima koje treba obaviti. Isprobajte taktiku pospremanja stvari po etapama. Primjerice, prvo neka pospremi razbacane bojice, nakon toga knjige, pa kockice.

Pomozite djetetu u zadatku, a ako je potrebno, učinite to s kraćim pauzama. Svakako pokušajte primijeniti metodu „ako se ne igraš nekom igračkom, onda je pospremi“.

Za sve mora postojati mjesto

Pobrinite se da svaka igračka ima svoje mjesto, bilo u kutiji, bilo na polici, stolu ili nekom drugom mjestu. Stavljanje igračke na svoje mjesto mora postati dio navike djeteta. Naime s tom praksom, dijete će uvijek znati gdje mu je igračka, a i steći će naviku organizacije i čuvanja.

Naravno, vi morate biti oni koji će postaviti organizaciju i pomoći djetetu u tome. Kao što smo već spomenuli, pospremanje igrački mora biti dio igre. Primjerice, kada dijete posprema igračke na policu ili u kutiju, to može biti samo završetak igre, način da kažete djetetu da igračke moraju ići jesti, spavati, kupati se, oprati zube.

Tako će dijete radije nakon same igre obavljati sve te radnje „kao i igračke“.

Zaključak

Nemojte očekivati savršenstvo. Učenje pospremanja igračaka i svih ostalih stvari proces je koji će trajati godinama, pa čak i do odrasle dobi. Neke ih osobe nikad ne usvoje u potpunosti.

(zena.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend