Zanimljivosti

Kako najbolje ukiseliti krastavce

U nedostatku svježih, rado uz obrok grickate ukiseljene krastavce, po mogućnosti domaće?

Zašto ih ne biste isprobali sami napraviti u svojoj kuhinji? Domaće ukiseljeno povrće uvijek je zdravije i ukusnije od onog kupovnog!

Za to će vam, uz krastavčiće, trebati još svega nekoliko sastojaka – kopar, sol, češnjak, luk… I, naravno, voda!

Premda možete napraviti varijantu s octom (takvi su najčešće kupovni ukiseljeni krastavci), bolje je držati se tradicionalne recepture za kiseljenje.

U tom slučaju, vaši će vas krastavčići opskrbiti dozom probiotika ili dobrih crijevnih bakterija, koje su ključne za vaše dobro zdravlje.
 

Birajte domaće krastavce!


Za pripremu svog kiseliša nabavite domaće krastavce koji ničim nisu tretirani.

Birajte čvrste krastavce dužine do 12 cm, svježe, odnosno dovoljno zrele, te one deblje kore. Za kiseljenje su najbolji kornišon krastavci.

Također, što se tiče začina, za kiseljenje radije birajte svježe nego sušeno bilje.

Želite li dodati malo slatkoće, obični bijeli šećer zamijenite s malo meda ili pak nekom zdravijom varijantom šećera od šećerne trske.

2 recepta za ukiseljene krastavce


1. Prirodno fermentirani krastavci – tradicionalna receptura


Kod ovog starinskog načina kiseljenja ne koristi se ocat, nego samo sol, koja potiče rast bakterija mliječne kiseline.

Ove bakterije mijenjaju šećere u krastavcu u mliječnu kiselinu i taj se proces naziva fermentacija. 

Navodimo recept za jednu staklenku krastavaca od 1L, a količine možete prilagoditi vlastitim potrebama.

Sastojci:

  • 1 žlica morske ili himalajske soli
  • 2 šalice filtrirane vode
  • 15-ak manjih ili 10-ak srednjih krastavaca
  • 2-3 žlice listova svježeg kopra
  • 3 češnja češnjaka, zgnječena
  • 1 žlica sjemenki gorušice ili crnog papra (po želji)
  • ½ narezanog luka (po želji)

Priprema:

1. U lonac ulijte 1 litru vode, stavite na srednju vatru, dodajte sol i pustite da se otopi.

2. Maknite s vatre pa dodajte preostalu litru vode sobne temperature.

3. Na dno staklenke dodajte začine, poput češnjaka, kopra, luka, sjemenki gorušice.

4. Odstranite krastavcima peteljku pa njima napunite staklenku od 1 litre. Pazite da iznad njih ostane još oko 2,5 cm slobodnog prostora do poklopca.

5. Prelijte pripremljenom slanom otopinom tako da su krastavci potpuno u vodi pa stavite poklopac. 

6. Ostavite staklenku s krastavcima na sobnoj temperaturi 2-3 dana. Povremeno otvorite poklopac kako biste otpustili suvišni zrak.

7. Prebacite staklenku s krastavcima u hladnjak, gdje vam može trajati nekoliko mjeseci. Niska temperatura u hladnjaku zaustavit će proces fermentacije.   


2. Brza metoda kiseljenja krastavaca (s octom)


Obično se za kiseljenje koristi bijeli vinski ocat jer u njemu bilje i ostali začini mogu doći do izražaja.

No, po želji, ako to preferirate, vi možete odabrati i crveni vinski ocat ili pak onaj jabučni

Navodimo recept za jednu staklenku krastavaca od 1L, a količine možete prilagoditi vlastitim potrebama.

Sastojci:

  • 3 žlice svježih listova kopra ili 2 žlice sušenih
  • 3 češnja svježeg češnjaka, zgnječenog
  • ¾ šalice bijelog vinskog octa
  • ¾ šalice vode
  • 1 žlica morske ili himalajske soli
  • 15-ak manjih ili 10-ak srednjih krastavaca, narezanih na prutiće ili ploške
  • ½ luka, natanko narezanog (po želji)
  • ½ šalice meda (po želji)

Priprema:

1. U mali lonac dodajte ocat, češnjak, vodu, sol i med. Zakuhajte pa ostavite da lagano vrije oko 5 minuta. Povremeno promiješajte.

2. Na dno staklenke stavite kopar pa iznad toga poredajte malo krastavaca, narezanih na deblje ii tanje ploške ili komade. Preko toga stavite luk, pa opet sloj narezanih krastavaca. Redajte tako dok ne napunite staklenku. Ostavite malo slobodnog prostora na vrhu.

3. Prelijte slanom otopinom pa stavite poklopac. Prebacite u hladnjak i ostavite da odstoji barem 12 sati prije prve konzumacije.      

Savjet za konzumaciju: osim što ih možete jesti kao prilog uz obrok, slobodno ih dodajte u salatu, tjesteninu, jela s rižom, čak i palentu.

(www.alternativa-za-vas.com)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend