Svijet, Vijesti iz BiH

Kako će izgledati mise polnoćke?

Papa Franjo ovih je dana obavijestio javnost kako će svetu misu polnoćku slaviti u 19.30 sati, na Badnji dan 24. prosinca.

Što se tiče Crkve u BiH, posebnih uputa za vjernike još nema. Međutim, u Hrvatskoj se zbog ograničenja broja od 25 vjernika na svetim misama već naveliko negoduje, odnosno upozorava na nelogičnost odluke o broju od 25 vjernika bez obzira na veličinu crkve.

Najangažiraniji u tome je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, koji se u svome predbožićnom pismu pozvao na francuski primjer, gdje je broj vjernika bio ograničen na 30, ali su protiv te odluke ustali francuski biskupi, piše Večernji list.

– U laičkoj Francuskoj na temelju odluke višeg tijela (u ovom slučaju Državnog vijeća) da bi se zaštitilo vjernike od diskriminacije, određeno je da se u roku od tri dana donesu mjere koje će voditi računa o proporcijama veličine crkve, kao i da se pravila o slobodi prodaje i industrijske proizvodnje primijene i na slobodu bogoštovlja.

Sve to navodi na zaključak da je i u nas nužno donijeti propis koji će se temeljiti na sigurnosnoj fizičkoj udaljenosti među vjernicima. Tada se taj kriterij može primjenjivati sukladno veličini određenoga prostora, pri čemu taj isti kriterij, s određenim razumljivim odstupanjima, može biti primjenjiv i u drugim društvenim ozračjima – napisao je kardinal Bozanić. Crkva je, također, poručila da neće odustati od slavljenja misa s narodom, kao u prvome valu, no da će se prilagoditi uvjetima, što i dosad čini, pridržavajući se propisanih epidemioloških mjera, kao i preporuka vjernicima da misna slavlja prate putem elektroničkih medija.

(www.vecernji.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend