Zanimljivosti

Kako brzo i besplatno naučiti strani jezik

Bilo da vam je strani jezik potreban u privatnom životu, za napredovanje u karijeri ili u cilju daljeg obrazovanja, njegovo učenje nije nimalo lak zadatak, naročito ukoliko se u taj proces upuštate u starijem životnom dobu. Međutim, uz odgovarajuću motivaciju, organizaciju vremena i pravilan priistup, za veoma kratko vreme možete savladati strani jezik, te nikako nemojte oklevati da započnete učenje još danas.

Brzina kojom ćete savladati jezik ne zavisi samo od Vašeg talenta, već i od same organizacije i izbora jezika. Vreme koje je neophodno za savladavanje jezika, razlikovaće se u zavisnosti od toga koliko je jezik koji pokušavate da naučite blizak maternjem, odnosno da li već posedujete određeno predznanje.Mnogi stručnjaci tvrde da se uz pravilan pristup, strani jezik može savladati za period od šest meseci, a ukoliko je Vaš cilj osnovna komunikacija i sporazumevanje na konkretnom jeziku, cilj možete postići i za mnogo kraći vremenski period.

U nastavku teksta Vam  donosimo nekoliko saveta na osnovu kojih možete brzo savladati strani jezik, pritom ne trošeći velike sume novca na privatne časove u školama jezika.

1. Online kursevi
Internet pruža brojne mogućnosti učenja stranog jezika i to potpuno besplatno. Naime, u zavisnosti od toga koji jezik želite da naučite, na mnogobrojnim sajtovima možete pronaći video tutorijale gde početnici u učenju jezika mogu krenuti od nule. U kratkim video klipovima možete pronaći detaljno objašnjenje za pisanje, čitanje i izgovor reči na jeziku koji Vas zanima. Kako budete odmicali sa lekcijama, i sve više učili, svoje znanje možete i proveriti radeći različite online vežbe i testove. Pored toga, na raspolaganju su Vam i brojne aplikacije, koje možete besplatno preuzeti u online prodavnicama i učiti jezik sa svog pametnog telefona. Aplikacije funkcionišu na vrlo jednostavan način, gde krećete sa učenjem izgovora, pisanja i čitanja nekih osnovnih pojmova, a nakon toga odradite kratke vežbe, kako biste utvrdili znanje. Ove aplikacije Vam često nude i mogućnost da sami izaberete oblasti iz kojih ćete učiti reči i širiti vokalubar, što je dobra opcija za sve one ljude koji žele da unaprede svoje znanje određenog jezika za konkretnu oblast kojom se bave, ili koja im je bliska.

2. Čitanje online portala
Ono što je veoma važno tokom učenja bilo kog stranog jezika, jeste da stalno radite na njemu i da iskoristite sve mogućnosti koje su Vam na raspolaganju kako biste stalno bili okruženi njim. Dobar način da to postignete, jeste čitanje online portala i drugih internet medija na konkretnom jeziku koji učite. Kada pređete prvu fazu u učenju i shvatite sva pravila oko čitanja i izgovora reči, možete slobodno preći na čitanje različitih sadržaja na konkretnom jeziku. Iako je Vaš vokabular u početku i dalje jako siromašan, to ne treba da Vas demotiviše u ovoj aktivnosti, jer na ovaj način ne samo da ćete savršeno uvežbati čitanje i izgovor reči, već ćete i proširiti svoj fond reči. Zahvaljujući internet rečnicima, vrlo lako možete saznati značenje onih reči koje ne razumete u tekstu, a takođe možete i čuti njihovo pravilno akcentovanje i izgovor. Pored toga, od velike pomoći Vam mogu biti i online knjige ili kratke priče za decu. Njihovim čitanjem takođe možete unaprediti svoje znanje, a vokabular je dosta jednostavniji te ćete imati manje problema u razumevanju teksta.

3. Slušajte jezik što više
Iako će mnogima ovo zvučati kao ustaljena fraza, zapravo dosta toga možete naučiti ukoliko što češće slušate jezik koji želite da naučite. To možete izvesti na nekoliko načina, kao na primer gledanjem filmova ili serija, slušanjem muzike ili gledanjem televizijskih emisija na konkretnom jeziku. Neki od korisnih saveta jesu da filmove koje gledate na jeziku koji želite da naučite, najpre odgledate sa prevodom, a potom bez njega. Na taj način se možete upoznati sa brojnim frazama i izrazima koji su teško prevodivi i koji su karakteristični za taj jezik. U zavisnosti od toga koliko ste napredovali sa jezikom, bilo bi dobro da pokušate film da odgledate i bez prevoda, i truditi se da što više razumete bez pomoći titla. Tako ćete vremenom usvajati sve više znanja. Pored toga, slušanje muzike na stranom jeziku Vam takođe može pomoći da naučite veliki broj reči i fraza, a da se pritom dobro zabavljate u tom procesu.

4. Otputujte tamo gde se govori taj jezik
Možda ova stavka nije baš izvodljiva za svakoga, ali mnogi stručnjaci iz oblasti lingvistike savetuju da ukoliko ste ozbiljni u nameri da naučite određeni jezik, i ukoliko Vam učenje pruža veliko zadovoljstvo, onda je put u zemlju gde se taj jezik govori neophodan. Putovanje i život u inostranstvu mogu doprineti učenju koje ste već sami započeli. Pored toga,  kada jednom odete u državu gde se taj jezik govori,  ljudi i kultura će učiniti da jezik zavolite još više, pa ćete sa još većim uživanjem usvajati nova znanja.

5. Pronađite osobu za razgovor
Ukoliko neko od Vaših prijatelja već govori jezik koji ste Vi tek počeli da učite, dobra ideja je da sa njim što češće komunicirate baš na tom jeziku. Komunikacija s osobom koja tečno govori  jezik, a koja ujedno može ispraviti vaše greške, biće Vam od velike pomoći i pravi iskorak u procesu učenja. Pored toga, na društvenim mrežama se možete povezati sa osobama iz zemlje čiji jezik učite, i na taj način kroz komunikaciju sa njima usavršavati znanje. Nemojte se plašiti grešaka koje ćete neminovno praviti, i nikako nemojte odustajati, jer da biste naučili da tečno govorite drugi jezik, neophodno je da  što više razgovarate, sve dok jednog dana ne shvatite da sasvim opušteno i bez ustezanja izgovarate cele rečenice, ne razmišljajući da li su one gramatički ispravne i da li vam je izgovor dobar. Tada možete biti sigurni da ste u potpunosti savladali jezik.

(Poslovno Jutro)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend