Vijesti iz BiH

Jusko: Autoput možemo izgraditi za pet godina

Postojeći sustav financiranja izgradnje Koridora Vc definitivno je takav da ne može omogućiti daljnji razvoj kompletne prometne infrastrukture u BiH. Ovom dinamikom izgradnje sigurno nećemo u narednih 10 do 15 godina imati završen autoput, kaže u intervjuu za Dnevni avaz Ismir Jusko, državni ministar prometa i veza.

Jusko tvrdi da rješenje problema i ubrzanje izgradnje autoputa leži u modelu javno-privatnog partnerstva, u kojem bi zajedničko djelovanje države s velikim privatnim tvrtkama omogućilo njihovo brže investiranje i uveliko skratilo razdoblje izgradnje infrastrukture u cijeloj BiH.

Zašto ne bismo dopustili da strani investitori investiraju svoj novac u BiH i da u narednih pet godina napravimo više autoputa nego što bismo napravili u narednih 15 godina ,kaže Jusko.

Rekao je da će već u rujnu imati niz sastanaka na svim razinama vlasti da bi ušli u ovu priču oko javno-privatnog partnerstva i da bi ovaj model bio način financiranja daljnje infrastrukture.

Imamo već ponude investitora iz Turske, Austrije, Kine, ali i drugih zemalja. Odgovorno tvrdim da bismo dobili gradilišta po cijeloj BiH. Pa jedna Turska je po ovom modelu za tri godine izgradila jedan od najvećih mostova na svijetu. Zašto mi bježimo od toga? Pojedine države u regiji napravile su više autoputa za godinu nego mi za 15 godina , kazao je Jusko.

Izvor: FENA

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend