Vijesti iz BiH

JP Autoceste FBiH: Trpimo štetu, “Špic beton” uzurpira lokaciju ispod mosta

Redakcija Zenicabloga zaprimila je protekli tjedan fotografije koje su napravili mještani zeničkog naselja Perin han.

U pojašnjenju fotografija navodi se da navodno firma Špic beton Zenica vrši dovoz troske ispod stubova mosta, ali i odvozi šljunčani materijal iz korita, sve u zaštitnoj zoni auoceste A1, na dionici Drivuša – Klopče, koja je u funkciji. Mještani tvrde da time dolazi u opasnost vijadukt koji se nalazi neposredno prije naplatnih kućica, a nakon tunela “1. mart”.

Iz JP “Autoceste FBIH” dobili su potvrde tih navoda, ali i demant tvrdnje mještana da se to radi u dogovoru sa “Autocestama”.

– JP Autoceste FBiH je upoznato s činjenicom da se radi o građevinskim mašinama i građevinskom materijalu u vlasništvu građevinskog preduzeća “ŠPIC BETON” d.o.o. Zenica, čije se zemljište i krug preduzeća nalazi neposredno uz most Drivuša, te da to preduzeće odlaže materijal i uzurpira lokaciju ispod mosta – navodi se u pisanom odgovoru.

U nastavku reakcije se kažu da je nedavno izvršen inspekcijski nadzor od strane federalnog građevinskog inspektora koji je sačinio zapisnik i izdao rješenje kojim je zatraženo da JP Autoceste FBiH riješi ovaj problem.

– Zbog štete koju poduzeće trpi JP Autoceste FBiH je izjavilo žalbu na nepotpuno utvrđeno činjenično stanja i upoznalo Federalnu upravu za inspekcijske poslove i Federalno ministarstvo prostornog uređenja kao drugostepeni organ, da deponovani materijal nije u svrhu izgradnja autoceste. Dokaz tome je da je izgradnja poddionica Drivuša – Klopče završena u januaru 2020. godine i da je za istu dobivena upotrebna dozvola – kažu u Autocestama FBiH.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend