Vijesti iz BiH

Još 50 ventilatora i 10.000 puls-oksimetara za zdravstvene ustanove u BiH

Početkom 2021. godine, pandemija izazvana koronavirusom i dalje ostaje ključna prijetnja i u Bosni i Hercegovini je broj novoinficiranih i umrlih još uvijek vrlo visok.

Iz tog razloga će Njemačka uz snažnu podršku Svjetske zdravstvene organizacije donirati zdravstvenim ustanovama širom Bosne i Hercegovine 50 dodatnih ventilatora i 10.000 pulsnih oksimetara kako bi  podržali medicinsko liječenje oboljelih. Svi ovi uređaji će se naravno i nakon svladavnja koronakrize moći koristiti u zdravstvu BiH.

Njemačka ambasadorica Margret Uebber je danas u Sarajevu preuzela uređaje zajedno s  Borisom Rebcem, šefom Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u BiH, Ankicom Gudeljević, ministricom Ministarstva civilnih poslova BiH, prim. dr. Goranom Čerkezom, pomoćnikom ministra za javno zdravlje Federacije BiH i predstavnikom Kriznog stožera Federacije BiH kao i Vladom Miovčićem, predstavnikom JZU Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske i rukovoditeljem Regionalnog centra Istočno Sarajevo.

„Borimo se u cijeloj Europi protiv novog vala pandemije – stoga je europska solidarnost i dalje neophodna.Pandemija će tek onda biti svladana kada je svi mi svladamo. Nitko nije siguran dok svi ne budemo sigurni”, istakla je ambasadorica Uebber.
Njemačka je na mnogo načina podržala Bosnu i Hercegovinu u toku koronakrize, posljednja akcija je bila u studenom kada je osigurano 12 respiratora u vrijednosti od 350.000 eura kao i 5,0 milijuna eura za podršku malim i srednjim poduzećima u prevladavanju krize.
Izgledna je još jedna donacija od 6,5 milijuna maski u vrijednosti više od  4,4 milijuna eura.
Previous ArticleNext Article

Send this to a friend