Zanimljivosti

Jeste li čuli za ova zlatna pravila uštede goriva?

Kod cijene goriva česte su promjene, a ako nam je osobno vozilo jedino sredstvo prijevoza, za cijenu se ne pita. Ipak, svaka je ušteda dobrodošla, bez obzira kolika ona bila.

Uz malo pažnje i razmišljanja u vožnji moguće je uštedjeti čak do 20 posto goriva. Bez obzira na to je li gorivo skupo ili jeftino, nema potrebe bacati novac jer jednom kada shvatite koliko možete uštedjeti, bit ćete zadovoljniji. Upravo zato smo istražili koja su to ključna pravila za što štedljiviju vožnju. Nema tu nikakve posebne mudrosti, no neki savjeti zahtijevaju strogu disciplinu, ali sve su to faktori koji utječu na vašu konačnu potrošnju goriva.

Neka ušteda započne

Ako slijedite ova pravila uštede goriva, fluktuacije u njegovoj cijeni više vas neće brinuti.

1. Ravnomjernom vožnjom možete uštedjeti i živce, i gorivo

Pod ravnomjernu vožnju ubrajamo aktivno praćenje prometa uz malo kočenja, te korištenje inercije automobila. Bitno je i držati razmak između vozila, čime izbjegavate kočenje i održavate razinu sigurnosti na cesti. Na brzim cestama i autoputu ukoliko se krećete brzinama od 150 km/h i više značajno povećavate potrošnju goriva, stoga radije vozite 120 km/h u najvišem stupnju prijenosa i koristite tempomat koji će vam dodatno pomoći da uštedite i do 5 posto goriva. Predviđanje situacija u prometu pomoći će vam i da izbjegnete moguće zastoje.

2. Vozite u najvišem stupnju prijenosa i održavajte brzinu

Promjena stupnjeva prijenosa, odnosno kako se kolokvijalko kaže, mijenjanje brzina, spada u jednostavnu radnju koja vam može pomoći pri štednji goriva. Nakon što ste pokrenuli vozilo već nakon nekoliko metara možete prebaciti u drugi stupanj prijenosa. Uvijek trebate odabrati pravilni stupanj prijenosa za vaše vozilo. Dakle, sve dok vozilo ide glatko, dakle bez trzanja i dok nema dodatne buke, broj okretaja je onakav kakav treba biti. Naravno, bitno je uvijek prilagoditi stupanj prijenosa uvjetima u kojima se nalazite i gledati kazaljku na koliko je okretaja motora. 3. Redovno provjeravajte tlak u gumama Vrijednost preporučenog tlaka za puno opterećenje pneumatika može se pronaći na poklopcu spremnika za gorivo. Kada pazite da su vam pneumatici napumpani do napisane vrijednosti jer time smanjujete otpor kotrljanja i potrošnju goriva. Ovdje možete uštedjeti i do 15 posto ukupne potrošene količine goriva u vožnji. Uzimajući to u obzir, kod kupovine pneumatika možete potražiti one koje imaju manji otpor kotrljanja čime dodatno štedite gorivo.

INA Loyalty program | Autor : Shutterstock

4. Aerodinamičnost također ima ulogu

Smanjivanjem otpora zraka vozite učinkovitije i smanjujete potrošnju goriva, posebno na većim brzinama. Krovne nadogradnje kao što su bilo kakvi nosači za prtljagu, bicikle i slično skinite ako vam ne trebaju baš u toj vožnji. Ostaviti ih bez razloga znači stvaranje većeg otpora zraka i više potrošnje goriva.

Također, prozore ne ostavljajte otvorenima pri brzinama većim od 50 km/h. Tako se stvara dodatni otpor i ponovno se povećava potrošnja goriva. Još jedan trik koji možete iskoristiti je veće vozilo. Ako kroz vožnju primijetite neko veće vozilo, primjerice kombi, kamion, autobus i slično, a da vam njegova vožnja odgovara, praćenjem takvog vozila na pristojnoj udaljenosti iskorištavate zračni tunel koji je stvorilo dotično vozilo ispred vas te time smanjujete otpor zraka na vašem vozilu. 5. Organizirajte svoje vrijeme – štedite toplim motorom Ako dnevno imate mnogo stvari koje trebate obaviti i svaku obavljate zasebno motor vašeg automobila se između vožnji ohladi.

Kad je hladan, motor više troši pri novom zagrijavanju. Organiziranjem svojih poslova i spajanjem kratkih dionica u jednu, u kojoj možete obaviti većinu dnevnih zadataka, iskorištavate motor dok je zagrijan. Brže može postići optimalnu radnu temperaturu, pa će i potrošnja goriva biti manja. Preporuči i osvoji No nisu samo ova pravila jedini način uštede vašeg novca za gorivo. Postoji program koji vam nudi uštedu na gorivu uz mnoge druge pogodnosti.

(www.vecernji.hr)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend