Jeremić: Srbija neće prihvatiti centralizaciju BiH i ulazak u NATO

Srbija neće prihvatiti podržavljenje Kosova, centralizaciju BiH i ulazak u NATO, iako dio međunarodne zajednice to želi, jer takvo rješenje nije demokratsko i ne osigurava dugotrajan mir i stabilnost, izjavio je u ponedjeljak ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić.

“Postoji jedan broj analitičara, jedan broj izuzetno snažnih glasova u svijetu koji na Balkan gleda kroz naočale napravljene devedesetih godina. Oni kažu postoje tri problema i nude sljedeća rješenja: Kosovo treba podržaviti, BiH treba centralizirati i sve zemlje regije uvesti u NATO”, rekao je Jeremić, dodavši da “demokratski izabrano rukovodstvo Srbije se ne može složiti s tim”.

“Ne možemo se složiti s podržavljenjem Kosova, ne možemo podržati centralizaciju Bosne protivno volji naroda i entiteta i ova zemlja (Srbija) je na demokratski način donijela odluku da bude vojno neutralna, istaknuo je šef srbijanske diplomacije, obraćajući se studentima “Megatrend” univerziteta”, javio je Tanjug.

On je kazao kako je zadatak Srbije da kroz dijalog sa svojim europskim i euroatlantskim partnerima dođe do rješenja koje nije suprotno demokratskoj volji građana Srbije.

“Neće biti lako, neki od naših partnera imaju ukorjenjeno drugačije mišljenje i mi moramo biti staloženi i odmjereni, ali nijednog trenutka ne smijemo izgubiti iz vida šta su naše crvene linije i gdje želimo ovu zemlju odvesti”, dodao je Jeremić.
On je kazao da prioriteti Vlade Srbije ostaju obrana teritorijalnog integriteta zemlje na Kosovu, priključenje Srbije EU, dobrosusjedski odnosi u regiji i razvijanje ekonomske diplomacije.
Prema njegovim riječima, ova godina je jedna od prelomnih godina u povijesti i Srbija mora naći svoje mjesto u svjetskoj multilateralnoj politici.