Zanimljivosti

Je li višak kilograma jedan od uzroka kancerogenih oboljenja?

Odnos prema hrani je složena priča i nikako se ne može svaki staviti pod isti nazivnik. Pretilost nije samo rezultat velikog izbora hrane oko nas, ona ima mnogo dublje korijene. Hranom liječimo zaostale rane, neriješene konflikte, privlačimo pažnju. 

 

Razlozi viška kilograma nisu samo u očiglednom, vanjskom svijetu, već se nalaze duboko i u našem psihičkom, ali i emocionalnom tijelu.

Kako nije samo riječ o problemu vanjskog izgleda, govore činjenice da postoji direktna povezanost između viška kilograma i mnogih bolesti.

Najglasnija upozorenja dolaze iz znanstvenih studija koje tvrde da s pretilošću značajno raste rizik od malignih oboljenja.

Srećom, uzroci ove moderne epidemije su dobro poznati, a prevencija i povratak u ravnotežu su mogući.

Porast globalnog trenda

U zadnjem desetljeću drastično se povećao broj osoba s prekomjernom tjelesnom težinom, i taj broj svakodnevno raste.

Gotovo 30% globalne populacije danas ima prekomjernu tjelesnu težinu ili je pretilo.

Štoviše, neki podaci ukazuju da ovog časa, na svijetu, ima više pretilih nego gladnih ljudi.

Prema podacima o pretilosti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Hrvatska se ubraja u “debele nacije” gdje stoji na 8. mjestu u Europskoj Uniji.

Najviše pretilih osoba ima Sjedinjenim Američkim Državama, Meksiku, Novom Zelandu te Australiji dok u Europi prednjače Ujedinjeno Kraljevstvo i Mađarska.

Zdravstveni, ali i emocionalni problem

Debeljuškasto se nekada uzimao kao ideal ljepote i zdravlja.

Zaobljeni obrazi i „puniji“ trbusi bili su znak dobrostojećeg života, uspješnosti i obilja.

No sve se više pokazuje, da čak i koja kila više, može već uzrokovati određene tegobe.

Debljina nije samo estetski i zdravstveni, već ozbiljan psihički i emocionalni problem, koji se može višestruko zakomplicirati i ozbiljno ugroziti život.

Višak kilograma može itekako pogoditi samopouzdanje, izazvati osjećaj manje vrijednosti ili pak dovesti do stanja razdražljivosti i depresije.

Razni emotivni naboji nalaze se u svakome od nas, a ako se ne znamo nositi s njima, ili nemamo adekvatan alat za njih – posežemo za najprikladnijim rješenjima koje trenutno imamo pri ruci. To može biti i hrana.

Sa zdravstvenog gledišta, višak masnih naslaga dovodi do povišenog krvnog tlaka, problema s krvnim žilama, poteškoćama sa zglobovima, povećava se mogućnost pojave dijabetesa te cijele palete kroničnih oboljenja kao što su moždani ili pak srčani udar.

Prekomjerna tjelesna težina je drugi najčešći uzrok preventabilnih smrtnih slučajeva, odmah nakon pušenja.

Ovdje je velik naglasak stavljen na riječ „preventabilno“, što znači da je ovaj problem rješiv.

Debljina – plodna oaza za maligne bolesti

Pretilost je povezana s oko 500.000 slučajeva raka godišnje širom svijeta. Neke statistike govore da je situacija i puno gora.

Da je situacija ozbiljna govore i podaci Američkog zavoda za istraživanje tumora koji upozoravaju da je prekomjerna tjelesna težina neposredan krivac za 25% slučajeva karcinoma, odmah nakon pušenja.

Ističu se brojke koje ukazuju na sve veći godišnji porast malignih bolesti isključivo povezanih s prekomjernom masom. Štoviše, danas je identificirano 13 tipova tumora koji su direktno uzrokovani prekomjernom tjelesnom masom.

Posebno ugroženu skupinu čine žene. U usporedbi s muškarcima, žene imaju dvostruko veću vjerojatnost da će razviti rak povezan s pretilosti, i što dulje žena ima prekomjernu debljinu – to je veći rizik.

Neki tumori (kao što su rak dojke ili rak endometrija) osjetljivi su na ženski hormon estrogen, a masne stanice proizvode višak tog hormona u tijelu. Što je duže povišena razina estrogena u tijelu, rizik za pojavu karcinoma je sve veći.

Debljina je također povezana s upalnim procesima u vašem tijelu, koje mogu itekako pridonijeti razvoju raka.

Što je više masnih naslaga pohranjeno, više ima goriva za upalne procese u tijelu, a time i za kronična maligna oboljenja.

Zato posebnu pažnju treba obratiti na izravan način, kojim utječemo na rast i taloženje masnih naslaga u tijelu – hranu koju jedemo.

Dobre masnoće spašavaju stvar

Prehrana utemeljena na ugljikohidratima, uz nedovoljnu tjelesnu aktivnost, pridonosi stvaranju masnih naslaga u tijelu.

Ove masne naslage idealne su za aktivaciju, razvoj i rast malignih stanica u tijelu. One im na neki način služe kao prijeko potrebno gorivo.

S druge pak strane, prehrana utemeljena na zdravim masnoćama usporava i zaustavlja rast tumornih stanica. Takvom prehranom maligne stanice ostaju bez svoje omiljene hrane – ugljikohidrata.

Dosadašnji dijetalni režimi prehrane uključivali su „rezanje“ kalorija u organizam kao konačno rješenje za mršavljenje i zdravo tijelo. No to baš i nije tako.

Smanjen unos ugljikohidrata aktivira specifičan enzim i protein zvan AMPK, koji igra važnu ulogu u raznim metaboličkim procesima u tijelu – izgrađuje mitohondrije, regulira inzulin, razgrađuje glikogen i masnoće u tijelu.

Pokazalo se da prehrambeni režimi utemeljeni na ugljikohidratima, pa čak i ako se smanji unos kalorija, sprječava aktivaciju ovog važnog proteina.

S druge pak strane, režimi s ograničenim unosom ugljikohidrata aktiviraju AMPK, čak i ako je vaš broj kalorija prekomjeran! Poanta, dakle, nije u zbrajanju kalorija, već u njihovom porijeklu.

To objašnjava zašto je tako teško izgubiti kile kod niske kalorijske prehrane kada veliki dio tih kalorija dolazi od ugljikohidrata.

Prirodni balans tijela kroz ketozu

Dobra vijest je da pravilna prehrana i redovita tjelovježba ne samo da će otopiti kile, već će i smanjiti rizik od kroničnih bolesti – uključujući rak, do značajnog stupanja.

Jedno od rješenja ogleda se u prehrambenom režimu u kojem se ograničenim unosom ugljikohidrata dovodi organizam u stanje ketoze.

To je prirodno stanje u kojem tijelo troši pohranjenu masnoću kao izvor energije umjesto unesenih ugljikohidrata.

Da nam to nije tako strano, govori činjenica kako svatko od nas, svaki dan ulazi u stanje ketoze – dok spavamo. Budući da u snu ne jedemo, tijelo troši masnoće koje ima na raspolaganju. Poanta je taj proces održavati cijelo vrijeme.

Znanstvenici tvrde da su ketoni (nusprodukti razgradnje masnoće u tijelu) puno bolji izvor energije za organizam nego ugljikohidrati, jer stvaraju puno manje slobodnih radikala.

Štoviše, smatra se da srce i mozak rade 25% učinkovitije na režimu ketona.

Dodatno, takvom prehranom doživljavamo veći priliv energije i tjelesnu izdržljivost, bolju koncentraciju, smanjuje se umor i osjećaj gladi.

Kada se na to sve nadoda i tjelesna aktivnost, čudotvorna kombinacija je stvorena.

Osnovna ove dijete je smanjen unos ugljikohidrata (do 50g dnevno) uz blago povećan unos proteina te značajnije povećan unos dobrih masnoća.

Tako se tijelo počinje hraniti vlastitim zalihama, i time dolazi do prirodnog smanjenja težine uz sve pripadajuće benefite za vaše tijelo – zdravstvene i estetske.

Koliko ova prehrana značajno utječe na usporavanje rasta tumornih stanica, govore primjeri pojedinih liječnika koji svoje pacijente stavljaju na ovaj režim istog časa kada ih prime u kliniku.

Ključ zdravlja je u vašim rukama

Odabirom pravilnih namirnica i usklađenijim životnim navikama, otopit ćete kilograme na prirodan i bezbolan način.

Također, stvorit ćete i temelj za sprječavanje nastanka mnogih kroničnih bolesti, posebice malignih.

Ne morate se izgladnjivati da bi smršavili – možete redovito i fino jesti, ali trebate pravilno birati hranu.

Uravnoteženom prehranom i redovitom vježbom vaše će se tijelo postepeno vratiti u svoj prirodni balans, a samim time i u domenu zdravlja i oporavka.

Ako već imate kronična oboljenja, kombinacija navedene prehrane i povremenog posta može značajno poboljšati šanse za oporavak.

Problem pretilosti možete postepeno suzbiti, i rješenja su tu. Potrebna je samo volja i disciplina, a uz pravilnu prehranu i vježbu, tijelo će se brzo vratiti u svoj prirodni balans.

(www.alternativa-za-vas.com)

 

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend