Lokalne vijesti

Jardol: Druženje bivših pripadnika Druge bojne Viteške brigade HVO

Pripadnici Druge bojne „Viteške“ brigade HVO-a iz Viteza ne prekidaju lijepu tradiciju druženja koju organiziraju jedanput godišnje, naizmjenično, u mjestima gdje su bila sjedišta četiriju  satnija ove bojne.

 

Ove godine, u subotnje predvečerje 5. kolovoza, deseti put zaredom, druženje je organizirano u naselju Jardol, u mjestu zapovjedništva III. satnije. Okupilo se četrdesetak odreda istaknutih ratnika, dragovoljaca HVO-a.

Predvodili su ih zapovjednik Druge bojne, brigadir Žarko Šarić, te zapovjednici satnija, Jozo Radman, Dominko Matijanić i Anto Žepačkić. Na žalost, na ovim okupljanjima nema Ivice Matoševića, popularnog Poštara, kako su ga zvali suborci i prijatelji, koji je prije nekoliko godina preminuo.

Lijepom  druženju prijatelja i suboraca, evociranju ratnih događanja… prethodio je uobičajeni protokol. Naime, s  dužnim poštovanjem i pijetetom, na čelu sa svojim ratnim zapovjednicima, okupljeni pripadnici Druge bojne „Viteške“ brigade HVO-a, položili su cvijeće, upalili svijeće i skrušeno se molili uz spomen-obilježje, podignuto uz mjesno groblje, u naselju Jardol, za sve poginule pripadnike III. satnije. To su učinili  i uz spomen-obilježje, podignuto na izvorištu Kremenika, u spomen na sve hrvatske sinove s ovoga područja, poginule za svoj narod, za svoju domovinu, u proteklim ratovima.

Tijekom Domovinskoga rat 86 pripadnika Druge bojne izgubilo je život, 405 ih je jedanput ili više puta ranjeno, a kroz ovu bojnu tijekom rata prošlo je i više od tisuću branitelja. Nakon prestanka rata s Armijom BiH, nekoliko desetaka pripadnika ove bojne priključilo se novoosnovanoj Trećoj gardijskoj brigadi HVO-a „Jastrebovi“ i nastavilo se boriti na brojnim ratištima za oslobađanje okupiranih bosanskohercegovačkih područja.

(Zvonimir Čilić/vitez.info)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend