Lokalne vijesti

Jak zemljotres u Vitezu

Šire područje BiH 15-ak minuta iza jedan sat pogodio je snažan zemljotres s epicentrom u blizini Zenice. Prema podacima Centra za seizmologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda magnituda u epicentru je iznosila 4,6 Richtera i 6 stepeni Merkalijeve skale.

Zemljotres je prvi put zabilježen u 1.12 sati, a podrhtavanje tla koje je potrajalo 10 sekundi mnoge je probudilo i izazvalo paniku. Mnogi građani izašli su na ulicu i nisu se smjeli vratiti u svoje domove. Prema dostupnim informacijama zemljotres se osjetio u cijeloj BiH, a i Hrvatskoj i Srbiji. Prema podacima Europskog mediteranskog seizmološkog centra, epicentar je bio sedam kilometara istočno od Zenice na dubini dva kilometra. Ubrzo poslije prvog, skoro isto područje ali na većoj dubini od 12 kilometara, pogodio je drugi zemljotres jačine 4,2 stepena koji se nešto manje osjetio. U 2:35 tlo oko Zenice se ponovno zatreslo, ali ovaj put je zabilježen manji potres od 2,9 stepeni. Četvrti potres osjetio se jutros nešto iza 4 sata. Veće materijalne štete nema. Hitne službe u Vitezu zaprimile su tijekom protekle noći nekoliko poziva uznemirenih građana, ali intervencija nije bilo. Iz JKP Vitkom apeliraju na građane da što racionalnije koriste vodu, jer je zbog zemljotresa došlo do većeg zamućenja vode na vodoizvorištu Ilidža.

 

-Zemljotres jačine 4,6 Richtera, koji je sinoć u 1.12 minuta potresao Zenicu i okolinu, izazvao je manju materijalnu štetu, prema podacima Uprave Civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona. U nekoliko trošnijih objekata srušili su se dimnjaci, dok je u jednom stanu u naselju Crkvice uslijed pada bojlera sa zida došlo do kidanja vodovodnih cijevi, što je uzrokovalo poplavu. Prijavljen je i veći broj oštećenja na zidovima i fasadama, ali nije zaprimljena dojava o većim štetama, kao ni povrijeđenim osobama.

-Zemljotres koji je sinoć pogodio BiH i čiji je epicentar bio nedaleko od Zenice jedan je od najjačih u posljednjih 40 godina koji su pogodili našu zemlju. Od 1900., otkada se u BiH mjere zemljotresi, zabilježeno je 74 zemljotresa čija je jačina bila iznad tri stepena Richtera i to su zemljotresi koji su izazvali materijalne štete ili su odnijeli ljudske živote. Jedan od najjačih zemljotresa u našoj zemlji desio se 27. listopada 1969. godine. Banja Luka se tada tresla pod razornih 8,5 stepeni Richtera.

(Agencije/Radio Vitez)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend