Lokalne vijesti

Jajce:„Ekonomsko osnaživanje siromašnih ruralnih porodica kroz plasteničku proizvodnju povrća“

Načelnik Općine Jajce Edin Hozan potpisao ugovore sa dvadeset korisnika kojima su, po Javnom pozivu, dodijeljeni plastenici sa pratećom opremom. Riječ je o projektu „Ekonomsko osnaživanje siromašnih ruralnih porodica kroz plasteničku proizvodnju povrća“ koji zajednički sufinansiraju Općina Jajce u vrijednosti od 40%, Humanitarne organizacije „Muslim Aid“ i LDSC također sa 40% i odabrani korisnici sa 20%. Glavni cilj projekta je smanjenje siromaštva i pomoć ekonomskom oporavku u općini Jajce pomaganjem siromašnih seoskih obitelji u uspostavi održivog poljoprivrednog poduzetništva.

 

Projekat podrazumjeva obuku za plasteničku proizvodnju odabranih porodica, subvenciju kupovine i instalaciju startup paketa što uključuje 100m2 plastenika sa sistemom za navodnjavanje i sadnicama za jedan proizvodni ciklus. Ukupna vrijednost projekta iznosi 53.366,60 KM, a Općina Jajce učestvuje u sufinansiranju sa oko 21.350,00.

 

Ovih dana završena je i teorijska edukacija iz oblasti plasteničke proizvodnje za odabrane korisnike, a uskoro će uslijediti aktivnosti na postavljanju plastenika.

 

Podsjetimo, pravo na učešće u projektu imale su nezaposlene osobe sa područja općine Jajce koje nisu posjedovale plastenik, a imale su vlastito poljoprivredno zemljište u neposrednoj blizini stambenog objekta u kojem stanuju, te nezaposlene osobe koje u svom vlasništvu imaju plastenike površine 200 mi više i registruju i održe registrovanu djelatnost u periodu minimalno dvije godine. Lica koja su u posljednjih sedam godina ostvarila pravo na donaciju, dodjelu ili sufinansiranje nabavke plastenika od općine, ministarstava, humanitarnih i drugih organizacija nisu mogla ostvariti pravo na dodjelu plastenika.

 

„Ovo je još jedan u nizu projekata Općine Jajce kojim želimo pomoći vama da svojim radom popravite vaše kućne budžete i ostvarite dodatne prihode. Želim vam dobar urod i nadam se da ćete sve što proizvedete i prodati“ isatako je Načelnik Općine Jajce Edin Hozan čestitajući korisnicima i upućujući zahvalnost humanitarnim organizacijama Muslim Aid i LDSC uz čiju pomoć će na prostorima Jajca biti postavljeno 20 novih plastenika.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend