Sport

Jajce domaćin 15. Državnog prvenstva u kajaku i kanuu na mirnim vodama

Ovog vikenda Jajce će biti domaćin 15. Državnog prvenstva u kajaku i kanuu na mirnim vodama – Jajce 2016. Očekuje se učešće više od 200 takmičara, a natjecanje će se odvijati u muškoj i ženskoj konkurenciji u svim kategorijama, od najmlađih kadeta do seniora. Prvenstvo će trajati u dva takmičarska dana, subotu, 20. augusta i nedjelju, 21. augusta 2016. godine. Ceremonija svečanog otvaranja prvenstva biće upriličena sutra, petak 19.8.2016. godine na Velikom Plivskom jezeru u 19:00 sati.

Postavljen je dio albano staze, a Jajce ove godine državno prvenstvo dočekuje kao grad od značaja za sportove na vodi s ciljem da postane kajak kanu centar BiH. Rezultat je to dobrih sportskih rezultata koje je Kajak kanu klub Jajce zabilježio u 2015. godini, ali i dobrog domaćinstva i organizacije 14. Državnog prvenstva u kajaku i kanuu BiH na mirnim vodama održanog u Jajcu prošle godine.

Prema riječima direktora Kajak kanu kluba Jajce Mirze Varenikića Plivska jezera su atrakcija za kajak i kanu, jer se voda Plivskih jezera smatra „teškom“. Na ovim vodama 1963. godine je održano 7. Evropsko i Svjetsko prvenstvo na kojem je učestvovalo preko 500 takmičara iz 22 zemlje, što je do tada bio najveći broj učesnika.

Generalni pokrovitelji Prvenstva je Općina Jajce, a domaćini su Kajakaški kanu savez BiH i Kajak kanu klub Jajce.

(Radio Vitez)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend