Svijet

Jadranko Prlić traži istragu o sucu Prandleru

Jadranko Prlić i njegova obrana zatražili su detaljno preispitivanje veze suca u ovom procesu Arpada Prandlera s Viktorom Andreevim, savjetnikom za civilne poslove Ujedinjenih naroda u BiH tijekom ratnih događanja.

Prema tvrdnjama Prlića i njegova odvjetničkog tima, postoje jasni dokazi da je Anreev tijekom rata u Bosni i Hercegovini davao povjerljive informacije srpskim snagama i osobno generalu Ratku Mladiću, a njegovo poznanstvo i veza sa sucem Arpadom Prandlerom, prema mišljenju Prlića i njegove obrane, može ugroziti pravično donošenje konačne presude u ovom slučaju.

 

Zahtjev za sjednicu

Zbog toga se traži da se u Haaškom sudu održi javna sjednica na kojoj bi sudac Prandler objasnio svoju vezu s Andreevim. Prema neslužbenim informacijama, ali i podaci koji se mogu naći u pojedinim haaškim dokumentima, sudac Prandler i bivši visoki dužnosnik UN-a u BiH su u rodbinskim odnosima. Prema zapisima iz Mladićevih dnevnika, koji se čak mogu naći na pojedinim web-stranicama, jasno se vidi da je Andreev Srbima otkrivao tajne podatke te ih spremao za pregovora s predstavnicima međunarodne zajednice. Što je dobivao zauzvrat, ne spominje se niti u jednom dokumentu koji nam je dostupan. Ipak, u Mladićevim dnevnicima se jasno navodi sve što je radio ovaj visoki dužnosnik UN-a, a ukoliko su ovi podaci točni, Andreeva uloga u ratu se svakako mora preispitati. Upravo je on uvjerio Mladića i Karadžića u svibnju 1993. da je Vance-Owenov mirovni plan “mrtav” te da u slučaju vojnog djelovanja Srba neće biti vojne intervencije međunarodne zajednice. – Srbi će u BiH imati svoju republiku. Hrvati će dobiti Mostar i Posavinu, dok će Muslimani imati Cazinsku krajinu i središnju Bosnu. Ganić želi da se rat što prije prebaci na Srbiju i Kosovo, dok Alija nastavlja s provokacijama – govorio je Andreev Ratku Mladiću 20. lipnja 1993.

Bošnjacima republika

Zanimljiva je konverzacija njih dvojice u siječnju 1994. Tada je Andreev rekao Mladiću da će Bošnjaci u BiH dobiti svoju republiku te da pokušavaju dobiti što veći dio teritorija kako bi uspostavili granice svoje države. – Bošnjaci znaju da će dobiti onaj dio teritorija koji sada imaju pod kontrolom i prvi put u povijesti se osjećaju kao narod. Trenutačno prebacuju svoje snage kako bi komad po komad teritorija oteli Hrvatima. Oni će nastaviti s ovakvom taktikom i dalje. Amerika još uvijek nije rekla Aliji Izetbegoviću da mu je dovoljno ovo što sada drži pod kontrolom – rekao je Andreev Mladiću 18. siječnja 1994. U pojedinim dijelovima Mladićeva dnevnika stoje Andreeve izjave o tome kako bošnjačka strana želi ostaviti Sarajevo pod opsadom Srba kako bi izazvali i natjerali međunarodnu zajednicu na vojnu intervenciju. Također, Andreev je bio mišljenja da je bošnjačko vodstvo u to vrijeme bilo spremno žrtvovati dio civilnog stanovništva u bosanskim enklavama kako bi izazvalo sažaljenje svjetskih sila i natjeralo ih na vojni udar na srpske snage. – NATO više nema prostora za manevar. Oni sada slušaju Bošnjake i Amerikance – poručio je Andreev 1994. Mladiću. Njegove izjave skoro su mijenjale tijek rata u Bosni i Hercegovini.

Previous ArticleNext Article