Svijet

Iznad Europe se pojavio radioaktivni oblak, stručnjaci sumnjaju u nuklearnu nesreću

Oblak radioaktivnog zagađenja iznad Europe u proteklim tjednima sugerira da se u posljednjem tjednu rujna dogodila nesreća u nuklearnom postrojenju u Rusiji ili Kazahstanu, objavio je francuski institut za nuklearnu sigurnost IRSN.

 

IRSN, kako prenosi Hina, odbacuje da se nesreća dogodila u nuklearnom reaktoru i tvrdi da se ona najvjerojatnije dogodila u mjestu za tretman nuklearnog goriva ili u centru za nuklearnu medicinu. Ovaj incident nije imao negativnog utjecaja na zdravlje i okoliš u Europi, ističe IRSN.

Ne mogu točno odrediti lokaciju

Taj institut, tehnička ruka francuskog nuklearnog regulatora ASN-a, priopćio je kako ne može točno odrediti lokaciju oslobađanja radioaktivnog materijala, no da se temeljem meteoroloških obrazaca najvjerojatnije mjesto incidenta nalazi južno od Urala, odnosno između tih planina i rijeke Volge. To znači da je riječ o Rusiji ili o Kazahstanu, naglasio je dužnosnik instituta.

“Ruske vlasti tvrde da nisu svjesne nesreće na svom teritoriju”, rekao je za Reuters direktor IRSN-a Jean-Marc Peres. Dodao je da još uvijek nisu kontaktirali kazahstanske vlasti.

Ruska glasnogovornica  nedostupna

Glasnogovornica ruskog ministarstva za izvanredne situacije nije bila dostupna za komentar, kao ni vlasti u Astani ili kazahstansko veleposlanstvo u Moskvi.

Peres ističe kako su IRSN i nekoliko drugih institucija za nuklearnu sigurnost u Europi u proteklim tjednima zabilježili visoke razine rutenija 106, radioaktivnog nuklida koji je proizvod cijepanja atoma u nuklearnom reaktoru koje se ne događa u prirodi.

Mjerenje europskih postaja pokazalo je visoku razinu rutenija 106 u atmosferi većine europskih zemalja početkom listopada, uz stalni pad od 6. listopada nadalje.

IRSN procjenjuje da je količina oslobođenog rutenija velika i da kad bi se incident te magnitude dogodio u Francuskoj da bi bila potrebna evakuacija stanovnika koji se nalaze u radijusu od nekoliko kilometara.

Isključena mogućnost pada satelita

Također je isključen pad satelita s rutenijskim napajanjem jer je utvrđeno kako niti jedan satelit koji sadrži rutenij nije pao na Zemlju tijekom tog razdoblja.

Iz Instituta je također priopćeno kako je vjerojatnost uvoza u Francusku prehrambenih proizvoda, osobito gljiva, zagađenih rutenijem 106 iz blizine mjesta nesreće, izuzetno niska.

/HMS/

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend