Vijesti iz BiH

Između cjepiva protiv koronavirusa i sezonske gripe moraju biti dva tjedna razmaka

Epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Mia Blažević, kaže da sve osobe koje su primile cjepivo protiv COVID-19 mogu primiti i cjepivo protiv sezonske gripe, a razmak između te dvije vrste cjepiva mora biti minimalno dva tjedna.

“To je jedini preduvjet, da bi bilo vremena da obje vrste cjepiva razviju imunitet odnosno odgovor na cjepivo. Posebno osobama koje spadaju u rizičnu grupu preporučamo da se, uz cjepivo protiv COVID – 19, cijepe i protiv sezonske gripe. Dva tjedna nakon druge doze cjepiva protiv COVID -19 preporučamo cijepljenje protiv sezonske gripe”, naglasila je za Fenu dr. Blažević.

U Federaciji BiH cijepljenje protiv sezonske gripe organizirano je na razini kantona, a federalni Zavod nabavit će i ove godine oko 7.200 doza prvenstveno za potrebe zdravstvenih službenika u Federaciji BiH.

“Dospijeće cjepiva protiv sezonske gripe ne ovisi od nas, nego od proizvođača i dostavljača. Na osnovu iskustva iz ranijih godina, obično to bude krajem listopada i/li početkom studenog”, naglasila je dr. Blažević.

Nakon što cjepiva stignu u Federaciju BiH i dobiju odobrenje od Agencije za lijekove BiH, kreće proces cijepljenja. Najbolje se što prije cijepiti kako bi se dalo vremena imunitetu da se razvije i štiti od sezonske gripe.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend