Svijet, Vijesti iz BiH

Izgubili ste dokumenta na putovanju izvan BiH: Evo kome se možete obratiti

Putovanja su jedna od najljepših stvari koje planiramo u životu. No, nekad i putovanje može postati noćna mora, ako izgubimo dokumenta ili nam ukradu putovnicu i slični problemi i to na granici, aerodromu ili tijekom putovanja.

Što učiniti u tom slučaju? Ministarstvo vanjskih poslova BiH je na svojoj službenoj stranici objavilo pojašnjenje što treba da učiniti i kome se obratiti.

U slučaju gubitka ili krađe dokumenata: po predočavanju prijave policiji o gubitku ili krađi putne isprave ili osobne iskaznice, konzulat vam može:

1. izdati putni list za povratak u Bosnu i Hercegovinu, ili

2. ako su ispunjeni zakonom propisani uvjeti, može vam izdati novu putovnicu.

U slučaju uhićenja ili zatvaranja, možete zahtijevati da se o tome izvijesti Veleposlanstvo BiH. Konzularni službenik može izvijestiti lokalne organe da se nalazite pod konzularnom zaštitom BiH i zatražiti da se upozna s motivom vašeg uhićenja, te zatražiti odgovarajuću dozvolu da vas posjeti. Isto tako će provjeriti uvjete pod kojima ste uhićeni i jesu li pri tome poštivani lokalni zakoni.

Konzularni službenik može, na vaš zahtjev, pribaviti listu odvjetnika koji vas mogu braniti (vi snosite troškove odvjetnika).

U slučaju bolesti, ukoliko zatražite pomoć, konzularni službenik vam može pomoći u pronalaženju odgovarajuće zdravstvene ustanove (troškovi liječenja na vaš teret).

U slučaju ozbiljne nesreće, konzularni službenik će, putem nadležnog organa izvijestiti vašu obitelj. Ukoliko obitelj zatraži, s njom će razmotriti nastavak hospitalizacije (troškovi na vaš teret).

U slučaju smrti, konzularni službenik će izvijestiti obitelj. Ukoliko obitelj to traži, upoznat će je s pravnim formalnostima vezanim za prebacivanje u zemlju ili pokop posmrtnih ostataka (troškovi na teret obitelji ili osiguranja umrlog).

U slučaju različitih problema s lokalnim organima vlasti, konzularni službenik vas može savjetovati i pribaviti vam korisne adrese (odvjetnika, prevoditelja itd).

Kakvu pomoć Veleposlanstvo– konzulat ne može pružiti:

-Ne može vas vratiti u zemlju o trošku države.

-Ne može platiti kazne, hotelske račune, bolničke troškove niti bilo koje druge vaše troškove.

-Ne može intervenirati u sudskom postupku da bi se postiglo vaše oslobađanje, ako ste počinili kazneno djelo na teritoriju te zemlje.

-Veleposlanstvo ne zamjenjuje putničke agencije, bankarske institucije ili osiguravajuća društva.

-Ne može vam pružiti konzularnu zaštitu ako posjedujete državljanstvo i te države u kojoj se nalazite.

(www.vecernji.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend