Vijesti iz BiH

Izdvaja se 12 milijuna za liječenje u bolnicama izvan FBiH, najviše za oboljelu djecu

Za liječenje u zdravstvenim ustanovama u inozemstvu osiguranicima s područja Federacije BiH ove godine bit će raspoloživo 12,000.000 KM.

Riječ je o novcu koji je planiran za liječenje onih kojima zdravstvene ustanove u BiH ne mogu pružiti adekvatno liječenje.

Tko snosi troškove Uglavnom su to djeca i mladi s teškim dijagnozama. Kako se navodi u financijskom planu rashoda Fonda solidarnosti FBiH za 2021. godinu, navedenim sredstvima financirat će se troškovi liječenja u zdravstvenim ustanovama u inozemstvu pacijentima s bolestima i stanjima, odnosno ozljedama, koja se ne mogu uspješno liječiti u zdravstvenim ustanovama u FBiH, a koja su definirana pravilnikom o uvjetima i postupku upućivanja osiguranih osoba na liječenje u inozemstvo.

– Upućivanje pacijenata na liječenje u inozemstvo vršit će se na temelju izdanih suglasnosti nadležnog povjerenstva, i to u zdravstvene ustanove u inozemstvu s kojima Federalni zavod osiguranja i reosiguranja ima zaključene ugovore, odnosno u zdravstvene ustanove država s kojima Bosna i Hercegovina ima zaključene međudržavne ugovore o socijalnom osiguranju koji predviđaju mogućnost upućivanja osiguranika jedne države na liječenje u drugu državu ugovornicu – navode u svom obrazloženju iz Zavoda za zdravstveno osiguranje i reosiguranje Federacije BiH.

Ističu kako su pravilnikom o uvjetima i postupku upućivanja osiguranih osoba na liječenje u inozemstvo definirane bolesti, odnosno, stanja i ozljede koje se ne mogu s uspjehom liječiti u zdravstvenim ustanovama na teritoriju Federacije BiH.

Tako Zavod u inozemnim zdravstvenim ustanovama snosi troškove liječenja urođene srčane mane kod djece koje se mogu liječiti operativnim putem, bolesti iz oblasti dječje onkologije, neurokirurške bolesti djece i odraslih koje se mogu uspješno liječiti neurokirurškom operacijom gama, sajber i tubin nožem. Među zdravstvenim stanjima za koja se izdvaja novac za liječenje u inozemstvu su i embolizacija, stentiranje i koiliranje krvnih žila, zatim maligne novotvorine oka kod djece i odraslih, kao i ekstenzivne opekline više od 60% površine. Sredstva za liječenje Oboljenje jetra, bubrega, gušterače, srca, rožnice kod djece i odraslih koja se mogu uspješno liječiti transplantiranjem, oboljenja kod odraslih koja zahtijevaju transplantiranje koštane srži, elektrofiziološka ispitivanja kompleksnih aritmija s eventualnom radiofrekventnom ablacijom također su stanja zbog kojih se pacijente šalje na liječenja u inozemstvo.

Osim navedenih, Fond solidarnosti predvidio je sredstva i za one koji će pomoć inozemnih liječnika morati tražiti zbog ugradnje cirkulatorne pumpe, bolesti kod djece iznimno rijetkih patologija, odnosno bolesti s niskom incidencijom (jedan na milijun stanovnika) ako se radi o jedinoj bolesti, odnosno ako bi liječenje u inozemstvu dovelo do potpunog izlječenja, te za liječenja osteosarkoma kod djece koji se može liječiti operativnim putem.

– Pravo na liječenje u inozemstvu može se ostvariti samo pod uvjetom da su ispunjeni svi propisani uvjeti iz navedenog pravilnika – zaključeno je u financijskom planu rashoda Fonda solidarnosti FBiH za 2021. Sredstvima namijenjenim za liječenje u inozemstvu financirat će se i pružanje zdravstvenih usluga za liječenje bolesti sadržanih u ovom programu u zdravstvenim ustanovama u FBiH u slučajevima kada se te usluge pružaju uz angažiranje stranih stručnjaka, sukladno pravilniku o uvjetima i postupku upućivanja osiguranih osoba na liječenje u inozemstvo.

vecernji.ba

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend